Denník N

Ilona Németh: Kým Slováci vítajú Zuzanu Čaputovú ako rockovú hviezdu, Maďari sú na stretnutí s ňou utiahnutejší

Ilona Németh, Zuzana Čaputová na Pohode. Foto: Tomáš Benedikovič
Ilona Németh, Zuzana Čaputová na Pohode. Foto: Tomáš Benedikovič

Ilona Németh je jednou z poradkýň prezidentky Zuzany Čaputovej pre menšinové otázky. Doma aj vo svete oceňovaná výtvarníčka hovorí, že chyby na oboch stranách viedli k tomu, že pre Maďarov na Slovensku nie je vždy prirodzené cítiť sa tu doma. V rozhovore pre nový maďarský Pozsonyi podcast sa tiež dočítate:

  • prečo je dôležité, aby mala hlava štátu poradcu alebo poradkyňu pre menšiny
  • čo si myslí o smerovaní Maďarska a demonštráciách v Budapešti
  • aké ohlasy vzbudila výstava o úpadku cukrovarníctva na Slovensku
  • čo znamená feminizmus v jej umení a prečo by mal byť každý človek feministom

Ako sa stalo, že si vás prezidentka spolu s historikom Attilom Simonom vybrala za poradcov pre otázky súvisiace s maďarskou menšinou?

Vôbec som s tým nerátala, veď človek bežne nerozmýšľa o tom, že by mohol dostať takúto ponuku. Navrhovaná štruktúra poradného orgánu mi bola sympatická, pretože namiesto jedného zahŕňa viacerých poradcov. Hoci viem, že si mnohí myslia, že jeden poradca je viac ako sedem poradcov, ja s týmto pohľadom nesúhlasím.

Podľa mňa je skvelé, že tri najväčšie menšiny majú svojich zástupcov a je tam ešte siedmy zástupca pre takzvané nové menšiny, ako sú sexuálne menšiny alebo ženské organizácie. Sympatické mi je aj to, že všetky veľké menšiny, teda Maďarov, Rómov a Rusínov, zastupuje žena a muž. To nielen dobre pôsobí v komunikácii navonok, ale je to nesmierne dôležité. Vyrovnanosť potrebujeme. Nemyslím si, že by nerovnosť bola u nás prekonaná, tak ako si nemyslím, že by sme mali vyriešenú rovnoprávnosť žien či politickú korektnosť. Sme od toho ešte veľmi ďaleko. To, že napríklad v Amerike sa hovorí o politickej korektnosti už tridsať rokov, nám ešte nedáva skutočnú skúsenosť. To boli dôvody, pre ktoré som premýšľala, či ponuku prijmem alebo nie.

Poznali ste predtým prezidentku osobne?

Neboli sme v kontakte, spoznávala som ju od začiatku kampane a v priebehu kampane ma v plnej miere presvedčila. Bola som veľmi rada, keď ju zvolili za prezidentku.

Čo presne je náplň vašej práce?

Formuje sa to postupne. Nie je to zamestnanecký vzťah, je to čestná pozícia, alebo presnejšie by sme to mohli nazvať akousi možnosťou. Nie je úplne zrejmé ani z jednej strany, aké sú presné očakávania, všetko sa vytvára priebežne. Pre mňa je dôležité, aby prezidentka vo svojich rozhodnutiach mohla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pozsonyi podcast

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie