Denník N

Pomáhame ľuďom v uliciach, podporte nás

Zima je pre ľudí bez domova ťažkým obdobím roka. V občianskom združení Vagus máme za sebou prvé krízové zásahy na miestach, kde žijú ľudia v tretej najrizikovejšej teplotnej kategórii. Spoznajte bližšie našu prácu a pridajte sa k pomoci pre ľudí bez domova.

Predstavte si, že len v ponožkách stúpite do vody v kúpeľni alebo vyjdete v zime von so zle vysušenými vlasmi, keď sa ponáhľate. Kto by to mal rád? A teraz si predstavte, že mokré ponožky, topánky, oblečenie, sú vašou realitou počas celých dní, týždňov, mesiacov. Nepredstaviteľné? Pre ľudí bez domova nie.

Čo sú to teplotné kategórie a ako podľa nich prispôsobujeme našu prácu v teréne?

V zime častejšie vyrážame za ľuďmi bez domova, ktorí trávia noci na najrizikovejších miestach, tie patria do tretej teplotnej kategórie. Znamená to, že žijú úplne bez prístrešia a zdroja tepla. Kontrolujeme ich zdravotný stav, ponúkame teplé oblečenie a prikrývky, rozprávame sa s nimi o možnostiach ako sa dá prečkať zima bezpečnejšie. V kritických stavoch prevážame ľudí do bezpečia, alebo voláme na pomoc záchranárov.

V strednej kategórii sú ľudia, ktorí noci prečkávajú vo výklenkoch budov či pod mostami. V najmenej rizikovej sú ľudia, ktorí žijú v provizórnych obydliach – maringotkách alebo chatkách. Ľudí v týchto kategóriach navštevujeme počas našich terénnych výjazdov v zime taktiež.

Keď zachránite život človeka

Minulý týždeň sme absolvovali večerný výjazd v najrizikovejšej teplotnej kategórii. Našli sme premočeného staršieho pána, ktorý bezvládne ležal v mláke. Premrznutého a stuhnutého muža sme rozhýbali, nadviazali s ním kontakt a privolali sanitku, ktorá ho previezla do nemocnice.

Akokoľvek často sa s takýmito príbehmi stretávame, vždy sú pre nás náročné, fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce. O to viac si pri nich uvedomujeme zmysel našej práce. Riadime sa heslom: Ľudia bez domova sú v prvom rade ľuďmi.

Pomáhajte ľuďom bez domova spolu s nami

Za vašu podporu:

15 eur – Dokážeme dvom ľuďom poskytnúť jedlo, hygienu, ošatenie a teplo počas dňa.

35 eur – Môžeme vďaka výjazdu krízového tímu zachrániť život pred zimou.

75 eur – Pomôžeme jednému človeku získať bývanie, zamestnanie a oddlženie.

Darujte teraz 

Ľudia bez domova sa pred zimou nedokážu ukryť

Sme Vagus, pracujeme s ľuďmi, ktorí sa pred zimou nedokážu skryť. V Bratislave žije viac ako 4 500 ľudí bez domova. Našich 21 zamestnancov pomáha stovkám z nich v týchto troch oblastiach:

●      Ošetrujeme a predchádzame zhoršeniu zdravotného stavu. A to predovšetkým v zime. Vlhko, mokré topánky a oblečenie sú rovnako nebezpečné ako mínusové teploty.

Návrat do spoločnosti

●      Pomáhame vysporiadať sa s dlhmi,nájsť a udržať si prácu či bývanie. Posilňujeme vlastné schopností ľudí, motivujeme k pozitívnej zmene. Až vlastné bývanie a práca totiž vedú k ukončeniu bezdomovectva.

Ľudský rozmer pomoci

●      Naša práca je aj o zvyšovaní kvality života, zabezpečení sociálnych kontaktov či o pomoci pri zabezpečovaní dôstojného dožitia ľudí vo vysokom veku a s ťažkými chorobami.

Pridajte sa k našej pomoci na  www.zima.vagus.sk 

Ďakujeme

Tím OZ Vagus

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie