Denník N

Požiarna technička: Ak cez šachtu cítite, že sused vysmáža rezeň, budete cítiť aj toxický dym

Michaela Juríčková. Foto – N
Michaela Juríčková. Foto – N

Bývate v bezpečnom paneláku? Ak je schodisko zapratané nepoužívaným nábytkom, tak to tak nie je. Pri požiari v únikovej ceste nesmie byť nič, ak si chceme zachrániť život.

Požiarna technička Michaela Juríčková odpovedá:

  • Ako vyzerá bezpečný bytový dom,
  • ako si zabezpečiť byt pred požiarom,
  • aká je zodpovednosť správcu domu za protipožiarne opatrenia a aká vlastníka bytu,
  • ako sa správať pri požiari.

Hovorí napríklad o tom, že v únikovej ceste, teda na schodisku, nesmú byť žiadne predmety. „Čiže žiadne kvety, bicykle, detské kočiare.“

Keď ste ako odborníčka videli výbuch v Prešove, prekvapilo vás to?

Taký výbuch prekvapí každého. Aj z toho, čo som počula od iných odborníkov, nikto si na nič podobné ani u nás, ani v Česku nepamätá. Preto nastavovať požiarnu ochranu bytových domov na takéto výbuchy nie je možné, ťažko sa to predvída. Ale čo sa týka statiky, štandardné panelové domy sa navrhujú na istú únosnosť, životnosť a seizmicitu. Bytové domy, či už panelové, alebo murované, sú staticky na také mimoriadne udalosti zvyčajne pripravené.

Čiže pri takom silnom výbuchu žiadne protipožiarne opatrenia už ani nepomôžu?

Pomohli napríklad pri fasáde. Pri zatepľovaní už dlho platia protipožiarne opatrenia. Najskôr platilo, že bytové domy od výšky približne 22 a pol metra vyššie, čo je približne od siedmeho poschodia smerom nahor, musia byť zateplené nehorľavou izoláciou a aj povrch fasády musí byť nehorľavý. Nižšie podlažia sú totiž zateplené polystyrénom, ktorý je horľavý a požiar by sa rýchlo preniesol po fasáde aj do ostatných bytov.

Vrchné poschodia boli teda nehorľavé a spodné horľavé?

Áno. Keďže výbuch nastal v hornej časti, požiar sa nepreniesol nižšie. Na panelovom dome v Prešovej je to aj vidno. Podlažia, ktorých sa dotkol výbuch, boli zateplené minerálnou izoláciou, a to prispelo k tomu, že nedošlo k šíreniu požiaru po fasáde. Obyvatelia ostatných bytov neboli vystavení nebezpečenstvu, že sa plameň alebo teplota prenesú nižšie. Fasáda teda neprispela k šíreniu požiaru. Ten sa šíril skôr interiérom, požiar naberal na sile vnútri, určite išiel aj cez prestupy medzi bytmi.

Foto – TASR

Po udalostiach v Prešove teraz viac ľudí rozmýšľa o tom, či je ich panelák bezpečný. Čo sú základné opatrenia, ktoré si môžeme všimnúť alebo urobiť?

Najväčším problémom bytových domov sú únikové cesty, a to súvisí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuch plynu v Prešove

Slovensko

Teraz najčítanejšie