Denník N

Ako sa líšia voliči Za ľudí a PS/Spolu a čo chystajú ich lídri, aby nezamrzli na desiatich percentách

Foto - TASR, Za ľudí a PS/Spolu
Foto – TASR, Za ľudí a PS/Spolu

Dva a pol mesiaca do volieb zažívajú dva nové subjekty stagnáciu. Pozreli sme sa na to, ako sa líšia voliči PS/Spolu a strany Za ľudí, aj ako sa chcú tieto formácie od seba odlíšiť.

V utorok popoludní bolo na bratislavskom Račianskom mýte živo. Jeden z prestupných uzlov hromadnej dopravy práve zažíval dopravnú špičku, na električky, autobusy a trolejbusy prestupovali desiatky ľudí.

Okolo štvrtej sa na dohodnutom mieste zišla aj pätnástka ľudí, ktorí sa prezliekli do modrých vetroviek s logom koalície Progresívneho Slovenska a strany Spolu. Koordinátor im rozdal pokyny a podpisové hárky pod petíciu za lex Haščák – zákon, ktorý má obmedziť krížové vlastníctvo v zdravotníctve a v médiách.

Petícia plní dvojakú úlohu: pre koalíciu PS/Spolu je vhodnou programovou agendou v predvolebnej kampani, pre jej dobrovoľníkov v uliciach nástrojom, ako sa prihovoriť okoloidúcim. Je to vlastne spôsob, ako prelomiť ľady a osloviť ľudí, ktorí utekajú z práce domov. Keď sa pristavia a rozhovoria, povedia im aj o kandidátoch koalície do volieb.

Približne v tom istom čase boli v uliciach aj kandidáti konkurenčnej strany Za ľudí. Výjazdový tím okolo podpredsedov strany Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej rozdával punč na námestí v Bardejove. Na druhý deň mal Šeliga naplánované ďalšie kampaňovanie na Záhorí, no pri ceste naspäť do jeho a Žitňanskej auta narazilo iné vozidlo a oboch podpredsedov museli ošetriť v prešovskej nemocnici. Nestalo sa im nič vážne.

Kto volí Kisku a kto Trubana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie