Denník N

Šéfkuchár Artz: Na Vianoce nemusíme plytvať, z jednej ryby môžeme mať aj štyri chody

Šéfkuchár Vojto Artz. Foto - archív V. A.
Šéfkuchár Vojto Artz. Foto – archív V. A.

„Vianočné tradície stále žijú. Ja sám varím na sviatky sedem druhov rýb a v databáze mám 18 druhov kapustnice,“ hovorí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Varíte u vás doma na Vianoce úplnú klasiku alebo skôr modernejšie verzie tradičných jedál?

Držíme sa tradícií, takže každé Vianoce robím hubovú polievku na kyslo, ktorú varievala aj moja mama. Kedysi sa do nej používala na zahustenie zásmažka z múky, ale ja to už robím inak. Na konci varenia pridám dve smotany, sladkú a kyslú, potom polievku odstavím, prehrejem ocot a prelejem ním polievku – krásne ju to zahustí. Na Vianoce musíme mať aj veľa rýb, na ktoré k nám chodí celá rodina. Robím až sedem druhov – klasického vyprážaného kapra, ale s hrubšou panko strúhankou, a rôzne morské ryby – platesu, tresku, lososa, ostrieža… Do každej dám vlajočku, o akú rybu ide, aby všetci mohli ochutnať z každého druhu.

A k tomu zemiakový šalát?

Robím dva druhy, klasický majonézový a slovenský cibuľový. Potom máme kopec vianočného pečiva, minimálne 12 – 15 druhov, ale to sa pozbiera po celej rodine. A nesmie chýbať domáci vaječný likér, ktorý si objednáva celá rodina. Tento rok som robil desať litrov. Naše Vianoce sú teda dosť tradičné, až na to, že robíme trochu zdravšie verzie, používame len čerstvé a kvalitné suroviny. No nie je to žiadny „fine dining“, ale slovenská klasika.

Myslíte si, že to stále platí o väčšine slovenských domácností?

Cestujem po Slovensku a vidím, že vianočné tradície sú u nás stále veľmi silné. Sú aj takí, čo sa pustili napríklad do pečenia moriakov a občas môžeme vidieť aj ďalšie kultúrne prieniky, ale väčšinou zostávame verní našim kulinárskym tradíciám. A pritom každý slovenský región ich má iné. Ja mám vo svojej databáze 18 druhov kapustnice, no najradšej robievam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Teraz najčítanejšie