Denník N

Pučiace stromy a rekord na Lomničáku. Zvykajme si, biele Vianoce budú čoraz vzácnejšie

Obraz s názvom Vianoce, autor Juraj Lauko st. Zdroj - Web umenia
Obraz s názvom Vianoce, autor Juraj Lauko st. Zdroj – Web umenia

Posledné poriadne zasnežené sviatky na celom Slovensku boli v roku 2002. S klimatickou zmenou šanca na sneh na Vianoce bude klesať.

Keď americký skladateľ Irving Berlin v roku 1940 písal slávnu vianočnú pieseň White Christmas, za oknom bolo príjemne teplo. Skladal ju v Kalifornii alebo Arizone, záleží na tom, ktorej verzii veríte.

„Snívam o bielych Vianociach, takých, aké som poznal kedysi,“ spieva sa v pesničke, ktorá sa stala najpredávanejším singlom v dejinách populárnej hudby.

O bielych Vianociach môžu čoraz viac už len snívať aj Slováci, najmä tí z juhozápadného Slovenska. Vianoce budú bez snehu na veľkej časti územia krajiny (s výnimkou horských polôh) pravdepodobne aj tento rok. Na Štedrý deň predpovedajú najvyššiu teplotu 8 stupňov v Bratislave či 4 stupne a dážď v Košiciach.

Tento týždeň siahali teploty v Hurbanove až do výšky 17 stupňov Celzia. Piešťany mali v noci na stredu teplotne bližšie k tropickej noci (20 stupňov) ako k bodu mrazu. V Bratislave bolo na niektorých stromoch vidieť pučať listy či rásť kvety.

Na Lomnickom štíte zasa namerali „letných“ 6,4 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota, akú kedy zaznamenali v zimnom mesiaci na tejto stanici.

Ako často bývali biele Vianoce

Biele Vianoce sú do istej miery mýtus vytvorený rozprávkami a reklamou. Ani v minulosti nebývali každý rok.

Ako často sa vyskytovali, záleží na konkrétnom mieste Slovenska. Podľa klimatológa Pavla Matejoviča bola pravdepodobnosť, že v Bratislave počas Vianoc bude sneh, dlhodobo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie