Denník N

Ani cez sviatky sa človek nemá miešať do výchovy detí druhých ľudí, hoci sú aj z rodiny

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Nepríjemná rodinná epizóda z posledných sviatkov máta Dášu pred nadchádzajúcim stretnutím so sestrou počas Vianoc.

Lekárka Dáša ešte 23. decembra odslúži svoje posledné ordinačné hodiny v tomto roku a vydá sa s manželom a s dvomi deťmi (4 a 6 rokov) na cestu k rodičom na sever Slovenska, aby tam strávili Vianoce. Tam už ich budú čakať Dášina mladšia sestra Ivana a jej štyri deti.

Dáša na sviatky cestuje s napätím. Naposledy sa v takejto zostave videli na Veľkú noc a nedopadlo to dobre. Rodina sa stretáva tak zriedka, lebo Ivana a jej manžel žijú v Írsku a cestovanie so štyrmi školopovinnými deťmi je problém.

„Ivana a ja sme sa rozhodli pre rôzne životné cesty a sme aj odlišné povahy, až také, že nám ľudia hovoria, že neveria, že sme sestry. Ivana sa rozhodla byť mamou na plný úväzok, jej manžel ju v tom podporuje a myslím si, že ju to aj napĺňa. Ja som vyštudovala medicínu, mám vlastnú dermatologickú ambulanciu a vychovávame s manželom dvoch synov. Mám skrátený úväzok, ale aj tak potrebujem ešte aj pomoc babysitterky, lebo nie vždy sa nám podarí zladiť si prácu tak, aby sme mohli byť s deťmi,“ hovorí Dáša, ktorej manžel je tiež lekár, pracuje v nemocnici a musí slúžiť aj v noci či počas víkendov.

Dáša hovorí, že hoci s Ivanou žijú ďaleko od seba a obe sú vyťažené, vždy si našli na seba čas a pravidelne sa rozprávali cez chat. Všetko sa však zmenilo počas Veľkej noci. Dnes sa sestry takmer nerozprávajú, niekedy prejde aj týždeň bez toho, aby spolu hovorili či si aspoň napísali správu.

To je čo za výchovu

„Na Veľkú noc bolo všetko fajn, kým sa môj mladší syn ráno nedostavil v zlej nálade do kuchyne. Bol umrnčaný, nechcel nič jesť, a keď mu moja mama zahlásila, že poobede pôjdu do kostola a tam pán farár vie, kto je neposlušný, bol oheň na streche. Syn sa ešte viac zaťal, rozplakal sa a vybehol von z domu v papučiach a pyžamku. Ja som mame venovala nesúhlasný pohľad, lebo už dávno som jej vysvetlila, že my do kostola nechodíme ani deti k tomu nevedieme. Malý trucoval celý deň, nebolo to príjemné nikomu z nás,“ opisuje Dáša.

Situácia by sa asi aj upokojila, keby by pri poobednej káve jej sestra a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie