Denník N

7 dobrých správ: Všetci potrebujú domov. Ľudia bez domova osadili búdky, aby pomohli vtákom prežiť zimu

Nové vtáčie búdky v Bratislave. Foto Nota Bene - Marcel Pazman
Nové vtáčie búdky v Bratislave. Foto Nota Bene – Marcel Pazman

V ruskom meste Vladimir pomáhajú matkám samoživiteľkám aktívne babičky, na medzinárodnej olympiáde uspeli aj slovenskí žiaci a na severe vyrástla nová rozhľadňa. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Zachránil ju z ulice

Susan Suttonová bola celkom obyčajné dievča, keď sa ako 18-ročná vydala. Ani nie šesť týždňov po svadbe sa ocitla na ulici, pretože sa jej muž vyhrážal s nožom. Noci preto strávila v uliciach Londýna s drogovo závislými či prostitútkami. Podľa príbehu, ktorý rozpovedala denníku Guardian, sa pretĺkala stanicami, kradla jedlo, stretávala zvláštnych ľudí. Nakoniec ju však z ulice zachránil David, chlapík, ktorého stretla na londýnskom námestí, keď sa snažila zahriať tanierom polievky.

„Uprene na mňa pozeral. Snažila som sa nenadviazať s ním očný kontakt, čo mu však nezabránilo, aby ku mne prišiel. Začal sa so mnou rozprávať a otvorene mi rozpovedal príbeh svojho života a svojej rodiny,“ povedala Susan o ich stretnutí. „Museli sme tam sedieť celé hodiny. Nakoniec mi ponúkol nocľah. Bola som podozrievavá – nebolo to prvýkrát, čo mi niečo také ponúkol cudzí muž, ale z nejakého dôvodu som mu verila. Mala som pravdu.“

Po dlhých týždňoch sa konečne vyspala na skutočnej posteli. Ráno jej David nechal kľúč a peniaze s poznámkou, aby si za ne kúpila nové oblečenie. Tak sa pre Susan začal nový život.

David jej tiež pomohol nájsť si prácu v hoteli, kde bol zamestnaný aj on.

„Bol to úžasný pocit, že niekto videl viac ako len špinavého čudáka na ulici, všimol si ma a dôveroval mi,“ povedala Susan pre britský denník. Postupne sa z nich stali blízki priatelia. Ich priateľstvo však dlho netrvalo, pretože David zomrel po nehode, pri ktorej ho zrazilo auto. Namiesto toho, aby mu šofér pomohol, z miesta utiekol.

2. O deti sa starajú náhradné babičky

V ruskom meste Vladimír neďaleko Moskvy vznikol pred troma rokmi projekt, ktorý spája aktívne seniorky s matkami samoživiteľkami, informuje ČT24. Takzvané náhradné babičky sa starajú o deti, keď sú ich matku v práci. Služba pritom nie je platená a je úplne dobrovoľná.

Do projektu sa zapojila aj 67-ročná dôchodkyňa Alexandra Archipovová, ktorá niekoľkokrát týždenne pomáha Irine Sabitovej s jej dvoma malými deťmi. S 5-ročnou dcérou a so 7-ročným synom, ktorý má Downov syndróm, totiž zostala sama a výpomoc babičky si len pochvaľuje.

„Moje deti sú už dospelé, aj vnúčatá vyrástli. Rada sa hrám s týmito maličkými aj rodina sa mi zapáčila. Deti sú aktívne a vychované,“ uviedla náhradná babička pre českú televíziu. Za takúto výpomoc ju Sabitová učí na počítači a pomáha jej aj s rôznymi sociálnymi službami.

Projekt zatiaľ funguje v šiestich rodinách matiek samoživiteliek, pričom každá babička si pred novou prácou musí prejsť psychologickým školením.

3. Na vedeckej olympiáde uspeli aj slovenskí žiaci

Na medzinárodnej vedeckej olympiáde v Katare uspeli aj žiaci zo Slovenska. Šesť z nich vybojovalo dve strieborné a štyri bronzové medaily, vďaka čomu sa Slovensko v celkovom rebríčku umiestnilo lepšie ako vlani.

„Riešením teoretických úloh žiaci pochopili mechanizmus spracovania ropy, zistili, prečo organizmy produkujú perly, a analyzovali, ako ťavy menia počas dňa teplotu, aby sa v horúčavách menej potili,“ povedal Pál Somogyi, ktorý sprevádzal národný výber žiakov. Tí sa vybrali z takmer 200 uchádzačov zo základných škôl podľa ich úspechov v súťažiach z fyziky, chémie a biológie.

„Páčilo sa mi, že okrem písania testov sme boli aj na pláži alebo v múzeách. Odnášame si odtiaľ veľa skvelých zážitkov. Spoznali sme miestnu kultúru a tradície. Počas vyše týždňa v Katare sme si našli kamarátov z celého sveta,“ uviedol slovenský žiak Viktor Imrišek, ktorý sa zúčastnil medzinárodnej súťaže. Zapojilo sa do nej viac ako 300 mladých do 15 rokov zo 70 krajín.

https://www.facebook.com/vedadennikn/posts/2558081604420536

4. Ľudia bez domova pomáhajú vtákom prežiť zimu

Ľudia bez domova osadili vtáčie búdky v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave. Sýkorkám a vrabcom tak symbolicky pomáhajú prežiť zimu práve tí, ktorí na vlastnej koži poznajú, aké je to žiť bez domova.

„Preto sa rozhodli pomôcť ľahšie prežiť zimu opereným obyvateľom mesta,“ uviedla pre TASR Sandra Pazman Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene.

Cieľom akcie je tiež upozorniť na to, že všetci potrebujú svoj domov.

„Vtáky mám rád. Prežil som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie