Denník N

Bol som v Keni. Pochopil som, že pomáhať nielen môžeme, ale aj musíme

Deti v Praisegate
Deti v Praisegate

Časom som našiel dve odpovede. Ako bolo v Keni? Super. Ako je v Keni? Katastrofálne.

Dozviete sa:

  • Ako sa pomáha tam, kde vzniká problém.
  • Ako vyzerá štát, ktorý sa o svojich občanov nedokáže postarať.
  • Ako sa slovenské rodiny starajú o opustené deti v Keni.
  • Ako to vyzerá v najväčšom africkom slume.
  • Čo vás Keňa naučí a ako môžete pomôcť.

Narodili sme sa na Slovensku a to je nesmierne šťastie: máme možnosti voľby, o ktorých sa iným ani nesníva. Svet je pre nás otvorený a máme dosah na to, čo sa deje okolo nás. Sme milionári, víťazi tohto sveta.

Strávil som dva týždne v Keni. Bol som v sirotincoch, školách aj slume a som presvedčený, že si musíme pomáhať. Navyše som si istý, že si to každý z nás môže aj dovoliť.

Návšteva Kene vás zmení. Presvedčí vás totiž o tom, že ak pomôcť môžete, tak pomôcť musíte.

Dvadsaťpäť eur, ktoré zmenia život

Sedíme v jedinej väčšej izbe v sirotinci Praisegate, je to jedáleň a spoločenská miestnosť zároveň. Zrazu do nej vbehne Lucy a namiesto pozdravu kričí: jej dcéru cestou zo zastávky prepadli. Zobrali jej telefón a porezali ju mačetou. Kto? Muži na motorke. Čo s tým? Členovia rodiny už idú na miesto činu. Na políciu sa tu myslí až v druhom rade.

Sme na vidieku, v závislosti od dopravy asi dve hodiny od hlavného mesta Nairobi. Lucy sirotinec Praisegate založila a vybudovala. Dnes v ňom žije 36 detí od 5 do 18 rokov; spája ich to, že ide o siroty, opustené deti a deti z ulice. Spája ich aj to, že všetky ich cez Nadáciu Integra podporujú Slováci.

Sirotinec Praisagate. Takto to vyzerá, keď máte šťastie.

Každé dieťa má dve rodiny, ktoré mu posielajú po 25 eur mesačne. Táto suma bohato vystačí na ošatenie, stravu a vzdelanie. Deti im za to pravidelne posielajú listy a fotografie. Nebyť sedemdesiatich dvoch rodín na Slovensku, tieto deti by nemali žiadnu budúcnosť. Vlastne mali – presne takú, ako státisíce iných detí v Keni a milióny v Afrike.

„Nikto mi predtým nepovedal, že ma ľúbi“

Ak sa do Praisegate chcete dostať, idete najprv po diaľnici, potom po hlavnej ceste. Odbočíte, pokračujete po poľnej ceste, ocitnete sa na akomsi priestranstve. Sirotinec je na prvý pohľad chudobný, podľa našich štandardov až veľmi: všetky budovy sú z preglejky a vlnitého plechu. Mnoho vecí tu naozaj na prvý pohľad chýba, mnohé tu však sú. Pre tieto deti predstavuje jedinú príležitosť.

Tu totiž získajú v prvom rade strechu nad hlavou, v druhom rade jedlo a ošatenie, v treťom vzdelanie. A lásku, najmä lásku. Ani jedno z toho nie je samozrejmosť. Získajú tu základné vzdelanie, väčšina z nich pokračuje na stredné školy, niektoré na univerzity. Po ukončení základného vzdelania odchádzajú, namiesto nich však prichádzajú ďalšie.

A stále sa vracajú: Lucy vospolok volajú mama, ten pocit spolupatričnosti a vďaky je až dojímavý. Pri našej návšteve sa všetky zhromaždia v spoločenskej miestnosti a rozprávajú svoje príbehy. „Ako prvé si pamätám, že som na ulici a nikoho nemám,“ povie Mary, dnes už mladá žena. „Nikto mi predtým nepovedal, že na mne záleží, že ma ľúbi. Do Praisegate som prišla v prvej triede. Teraz mám prácu, manžela a dieťa a som šťastná.“

Je to až triviálne jednoduchý príbeh, lenže: čo viac od života vlastne chcete? Vládne prítmie, aspoň nevidno slzy, ktoré mi vybehnú. Postavím sa, poviem, že som práve počul azda najdojímavejšie slová v živote, a aj tak mám pocit, že som to vôbec nevystihol.

Bez sedemdesiatich dvoch sponzorov na Slovensku by to nebolo možné.

Ako môžete pomôcť

Po tom, čo som v Keni videl, som sa do tejto reportáže rozhodol vložiť otvorenú výzvu na podporu. Blížia sa Vianoce a okrem toho si každý z nás pomoc môže dovoliť. Slovensko ako krajina v Keni pomáha, ak chcete pomôcť ako jednotlivci, tu sú možnosti:

  • Za päťeurový príspevok môžete prispieť k výsadbe stromov v Keni a Etiópii. Dáte tak miestnym farmárom prácu a pomôžete im vysporiadať sa s následkami globálneho otepľovania. Viac tu.
  • Len 25 eur mesačne dá budúcnosť jednému dieťaťu. Zmeníte mu život. Ak vy sami máte dieťa, získa na diaľku súrodenca a naučí sa niečo o svete. Vy získate niekoho, z koho úspechov sa budete môcť tešiť. Viac o pomoci nájdete tu.
  • Triedu môžete pomôcť naplniť aj v Etiópii, viac informácií tu.
  • Nadácia Integra má okrem toho momentálne otvorenú humanitárnu zbierku na pomoc utečencom v Sýriiľuďom trpiacim hladom v Jemene. Prispieť môžete tu.

Štát, ktorý nefunguje

Na ilustráciu situácie, v ktorej sa Keňa nachádza, postačí udalosť z nedávnej minulosti.

Mombasa je tretí najväčší prístav v Afrike. Pre väčšinu kontinentu má strategický význam, pre Keňu je bránou do sveta. Hlavné mesto Nairobi je vo vnútrozemí a s Mombasou ho spájala železnica, ktorú postavili ešte Briti.

Samozrejme, na výstavbu novej, rýchlejšej a modernejšej železnice by si kenská vláda mohla požičať aj inde, ale požičala si v Číne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie