Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Skutočne ťažké otázky prichádzajú po brexite

Ilustračné foto - Flickr
Ilustračné foto – Flickr

Autor je vydavateľ portálu euractiv.sk

  • Jasné víťazstvo konzervatívcov znamená, že Británia odchádza z EÚ koncom januára. No problém brexitu tu s nami ešte ostane.
  • Záťažové testy ukázali slabiny penzijných fondov v prípade hospodárskej krízy.
  • Diskusie o uhlíkovej neutralite a budúcom rozpočtovom rámci sú prepojené.

1. Brexit bude – a čo ďalej?

Jasné víťazstvo konzervatívcov v britských voľbách znamená, že brexit sa takmer určite udeje 31. januára 2020. Premiér Boris Johnson už poslal do parlamentu dohodu o podmienkach odchodu, tentokrát by mal mať na jej ratifikáciu väčšinu.

Problémy spojené s brexitom sa tým však zďaleka nekončia. Ďalším krokom bude dohoda o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Do konca roka 2020 bude platiť takzvané prechodné obdobie, počas ktorého bude Británia uplatňovať európske pravidlá.

Po tom by mala začať platiť obchodná či iný druh dohody. Má to hneď dva háčiky. Nie je jasné, ako by mohla vyzerať. A čo je horšie, nie je na ňu dosť času. Vyrokovanie a ratifikácia obchodných dohôd trvá zvyčajne dlhšie – čím sú ambicióznejšie, tým viac.

Je nepravdepodobné, že EÚ a Británia podpíšu nejakú „štandardnú“ (off the shelf) dohodu, bez špeciálnych ustanovení a podmienok. Časový rébus tak má tri riešenia:

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie