Denník N

Dalo sa útoku na karikaturistov zabrániť?

Francúzska tajná služba bude po útoku na Charlie Hebdo ešte pod väčším tlakom.
Francúzska tajná služba bude po útoku na Charlie Hebdo ešte pod väčším tlakom.

Týždenník Charlie Hebdo dostával vyhrážky od islamistov roky a bol teda predpokladaným terčom útokov. Jeden z útočníkov na jeho redakciu už mal problémy pre teroristické aktivity.

Francúzsko má jednu z najlepších domácich aj zahraničných tajných služieb na svete aj dlhoročné skúsenosti s bojom proti terorizmu. „Francúzske tajné služby pracovali veľmi tvrdo, aby prenikli do teroristických organizácií. A v poslednom čase sa sústreďovali hlavne na to, čo sa deje v Sýrii a Iraku. V tomto prípade prehliadli nebezpečenstvo,“ povedal parížsky korešpondent Daily Beast Christopher Dickey.

Vo Francúzsku sú tisíce ľudí s radikálnymi názormi, aj s kriminálnou minulosťou, ale nie je možné ich všetkých monitorovať. Aj preto sa odborníci zhodujú, že útoku na Charlie Hebdo sa pravdepodobne nedalo zabrániť.

Mali dostatočnú ochranku?

Britský denník Telegraph napísal, že podobný útok by sa mohol stať aj v Británii. Je vysoko pravdepodobné, že takmer všade na svete. Spravodajské služby majú za sebou množstvo odhalených sprisahaní, zastavili veľa útokov v štádiu prípravy. Hovorí sa však len o tom, kedy zlyhali. Teraz si tým bude musieť prejsť aj francúzska spravodajská služba.

Washington Post si myslí, že problémom bolo aj to, že Charlie Hebdo nemal dostatočnú ochranu, hoci niektorí jeho karikaturisti mali pridelenú policajnú ochranku. Jednou z obetí streľby je aj ochrankár editora Stephana Charbonniera, policajt Franck Brinsolaro.

Izraelský novinár: Nechceli ukazovať strach

Popredný investigatívny izraelský novinár, ktorý nechce byť menovaný, lebo sám má momentálne ochranku, pre Denník N povedal, že si vie predstaviť, že noviny sa pre svoju slobodomyseľnosť bránili, aby boli príliš obmedzované. Tiež nechceli ukazovať strach.

„Policajná ochrana je zásahom do osobnej slobody. Ten chlap, čo chránil Charbonniera, asi veľa nemohol urobiť. Bol v jasnej nevýhode.“ Novinára prekvapilo, že noviny sídlili v budove, ktorá nemala bezpečnostnú službu vo vchode. „Vo všetkých redakciách, kde som pracoval, to tak bolo. Uznávam však, že Izrael je iný prípad ako Francúzsko.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie