Denník N

Prešovčania majú zázračnú excelovú tabuľku – vznikla po výbuchu v paneláku a funguje dodnes

Rodiny zasiahnuté požiarom sa zhromaždili na Základnej škole Prostějovská v Prešove. Zdroj - TASR
Rodiny zasiahnuté požiarom sa zhromaždili na Základnej škole Prostějovská v Prešove. Zdroj – TASR

Ako ľudia na Slovensku po výbuchu v Prešove zistili, že ľudia si vedia pomáhať. Aj štatistiky ukazujú, že dobročinnosť je na vzostupe.

Po výbuchu v panelovom dome v Prešove Slovensko zaplavili príbehy o tom, ako ľudia pomáhajú Prešovčanom, ktorí sa zo dňa na deň stali bezdomovcami. Ako veľmi pomoc narástla, najlepšie ilustruje príbeh jednej facebookovej stránky.

Do skupiny Pomôžme vybuchnutému bytovému domu v Prešove sa v priebehu dvoch týždňov prihlásilo viac ako 40-tisíc ľudí. A každý sa predbiehal, ako čo najviac pomôcť. (Jediný oficiálny účet: SK90 7500 0000 0040 0859 1229 – variabilný symbol: 6122019)

Dobročinná excelová tabuľka

„Ty kokos.“ Taká bola prvá reakcia Ľudmily Andrejkovej, keď jej kamarát ukázal v mobile fotografiu paneláka, ktorý pred pár minútami vybuchol v Prešove. Býva neďaleko, z vrchných poschodí domu na dymiaci panelák aj dovidí. Po „ty kokos“ hneď prišiel silný pocit, že by mala niečo spraviť. „Povedala som si, že založím skupinu, veď mám päťtisíc priateľov na Facebooku, niečo už len dáme dokopy a pomôžeme,“ vysvetľuje Andrejková.

Už krátko na to videla, akou rýchlosťou skupina rastie. Zdieľala ju oficiálna stránka mesta Prešov aj primátori ostatných miest. Ľudia začali písať správy s otázkami: Čo máme robiť? Kam treba poslať peniaze? Počas hodín rástli čísla v stovkách a tisícoch.

Ľudmila rýchlo pochopila, že skupinu nestíha obsluhovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuch plynu v Prešove

Slovensko

Teraz najčítanejšie