Denník N

Veľký, krásny a primerane drahý. Presne takýto portrét si Marián Varga zaslúži

Spoločnosť priateľov Mariána Vargu pripravila pre jeho fanúšikov ideálny darček nielen na Vianoce.

Slovenský Seržant Pepper. Takto nazval debut skupiny Prúdy skladateľ Vladimír Godár v texte na reedícii LP platne Zvoňte, zvonky, ktorá vyšla krátko po novembri 1989. Nepreháňal. Je to totiž naozaj kľúčový album a nielen pre kapelu, ale pre celú slovenskú hudobnú scénu. Dovtedy totiž takáto veľká – vo všetkých významoch tohto slova – platňa u nás nevyšla.

Zvoňte, zvonky mali premiéru pred 50 rokmi, v decembri 1969. Aktuálne si ich môžete kúpiť v dvoch nových verziách. Ako samostatné CD, s bookletom obsahujúcim všetky texty, ktoré vznikli k doterajším reedíciám. Ich autormi boli okrem spomínaného Godára napríklad aj Peter Pišťanek a Fedor Frešo.

A potom je tu veľmi špeciálne vydanie. S iným zvukom a viac než desaťnásobne väčším book­letom. Ide o súčasť boxu Marián Varga Collected Works I.

Z červeného kufríka

Je to ideálny darček (nielen) na Vianoce. Veľký, pekný aj primerane drahý. Päťkilová krabica obsahuje 700 minút hudby, 260-stranovú knihu, k tomu ešte niekoľko archívnych-raritných bonusov a stojí 250 eur. No najdôležitejšie je, že to, čo môžete držať v rukách, čo všetko tu môžete vidieť a počuť, stojí za to.

Je to reedícia albumov, pod ktoré sa výrazne podpísal Marián Varga ako člen skupín Prúdy a Collegium musicum, jeho pesničkové projekty s Pavlom Hammelom od Zelenej pošty po Labutie piesne aj sólová platňa Stále tie dni. To všetko už jeho fanúšikovia poznajú, ale teraz majú v novom zvukovom dizajne vychádzajúcom z pôvodných analógových nahrávok a najmä s niečím, čo doteraz mohlo počuť iba pár najbližších ľudí okolo hudobníka. Výber z jeho povestného červeného kufríka.

Už od mladosti si pre vlastnú potrebu zaznamenával nápady doma, skúšky s kapelami aj niektoré koncerty. Je to vzrušujúce počúvanie, ako vždy, keď môžete vidieť skladateľovi priamo do hlavy, pochopiť, ako rozmýšľal, ako znela jeho hudba v úplne prvých verziách. Ešte len nahrubo, no práve vďaka tomu si uvedomíte, čo všetko sa udialo, kým dostali piesne a inštrumentálne skladby finálne tvary.

Znejú demonahrávky z muzikálu Cyrano z predmestia iba s klavírom a vokálom i takmer neznáma scénická hudba k predstaveniu Eugen Onegin. Je tu zle nahratá, ale skvele zahratá adaptácia skladby Baba Jaga z Musorgského cyklu Obrázky z výstavy aj niekoľko ďalších rarít z raných koncertov skupiny Collegium musicum, keď boli všetci muzikanti vo vrcholnej forme.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj pre najväčších fanúšikov je to veľmi objavné počúvanie. A pritom je to len úvodná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie