Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Úradníci strašia investigatívcov 10-miliónovou pokutou

MediaBrífing je piatkový newsletter o mediách a žurnalistike. Celý týždeň sledujeme správy, aby sme pre vás vyfiltrovali tie najdôležitejšie a najzaujímavejšie.

Úrad straší investigatívcov vysokou pokutou. Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov vyzval redakciu českého investigatívneho webu Investigace.cz, aby prezradila zdroj nahrávky Mariana Kočnera a Dobroslava Trnku, ktorú zverejnili v októbri a na ktorej Kočner inštaloval skrytú kameru v kancelárii bývalého generálneho prokurátora.

Úradníci chcú tiež vedieť, či má redakcia nejaké ďalšie záznamy z kamery. Chcú poznať aj „všetky ďalšie informácie, ktoré s predmetnou vecou súvisia“. Výzva úradu obsahuje aj hrozbu pokutou vo výške až 10 miliónov eur, odvolávajúc sa na zákon o ochrane osobných údajov.

Je to absurdná situácia, nakoľko novinári majú ochranu zdroja zakotvenú priamo v tlačovom zákone. Potvrdzujú ju aj judikáty Európskeho súdu pre ľudské práva. „Naše zdroje z princípu chránime. Tak ako všetci dobrí novinári a navyše podľa európskej legislatívy máme nielen právo, ale priamo povinnosť ich chrániť,“ odkazuje česká redakcia.

Úrad na ochranu osobných údajov tvrdí, že je to bežný postup a len si plnia svoju povinnosť. Odmietajú, že by sa českým novinárom vyhrážali. „Ako sa niekto môže vyhrážať zákonom,“ spýtala sa Tamara Valková z kancelárie úradu.

Možno by mal úrad prehodnotiť svoje „bežné postupy“, aby sa v budúcnosti vyhol ďalšej blamáži a oprávnenej kritike.

To nie je vyhrážanie sa, len dobre mienená rada.

List od úradu, ktorý zverejnil server Investigace.cz

Najväčší súdny proces v novodobých slovenských dejinách. Na súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa akreditovala takmer stovka novinárov, prišli aj mnohé svetové médiá. O pojednávaní sme podrobne informovali, zopakujme len najdôležitejšie veci: sudcovia sediaci v senáte majú veľmi dobrú povesť, súd prijal obžalobu a hlavné pojednávania budú v termínoch: 13., 14., 15., 20., 21. a 22. januára a 3., 4., 6. februára 2020. Bude to teda intenzívne pojednávanie a naznačuje to, že súd chce prípad uzavrieť čo najskôr.

Británia ide regulovať gigantov. Britská vláda vytvorí na budúci rok nový regulačný úrad, ktorý má dozerať na fungovanie firiem ako Google a Facebook. Orgán by mal mať právomoc zavádzať nové pravidlá, informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na informované zdroje. Dôvodom môže byť aj fakt, že doposiaľ najvážnejšie prípady s internetovými gigantmi riešila Európska komisia, po brexite si však Briti budú musieť vytvoriť vlastné kapacity na riešenie prípadných problémov na internete.

Deti zarábajú milióny na YouTube. Najlepšie zarábajúcim youtuberom je osemročný Ryan Kaji, ktorý tento rok podľa rebríčka časopisu Forbes zarobil 26 miliónov dolárov. Jeho kanál Ryan’s World má viac ako 23 miliónov odberateľov a okrem príjmov z reklamy zarába aj na predaji vlastnej série hračiek, oblečenia, na spolupráci s detskou televíziou Nickelodeon a streamovacou službou Hulu. Ďalšiu detskou hviezdou na YouTube je päťročná Anastasia Radzinská pôvodom z Ruska, ktorá tento rok zarobila 18 miliónov dolárov. Švédsky youtuber PewDiePie (má už 30 rokov) skončil na siedmom mieste so zárobkom 13 miliónov. Na rok 2020 však už ohlásil prestávku, dôvodom je únava.

Konšpirátori majú veľký výtlak. Stránky s problematickým obsahom, teda tie, ktoré šíria dezinformácie, nenávistný obsah alebo propagandu, majú na Facebooku v priemere viac interakcií ako stránky spravodajských médií. V celkových číslach však spravodajské médiá vedú, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie