Denník N

Welcome to Slovakia: rezervačný systém funguje len pár minút po polnoci, cudzinci stoja pred políciou

Pred cudzineckou políciou v Bratislave nadránom stále čakajú desiatky ľudí. Foto - N
Pred cudzineckou políciou v Bratislave nadránom stále čakajú desiatky ľudí. Foto – N

Drobné zmeny k lepšiemu, ktoré robí cudzinecká polícia, neodstránili rad ľudí čakajúcich v noci pred budovou. Cudzincov je veľa, policajtov málo.

Je sedem hodín ráno a pred vchodom do cudzineckej polície čaká zoradených asi 70 ľudí. Dúfajú, že sa im podarí vybaviť potvrdenia, ktoré im zabezpečia ďalší pobyt na Slovensku.

Od pol štvrtej na parkovisku čaká aj Ukrajinka Irena. Je zababušená do paplónu, ktorý si prehodila cez bundu a uviazala si ho pod krkom. Spolu so 16-ročným synom a manželom Michalom sa pokúšajú vybaviť si potvrdenie o zlúčení rodiny. „Syn už bude študovať po slovensky,“ hovorí Michal a syn sa usmeje. Otec prišiel na Slovensko ako prvý, robí vo fabrike. Teraz sa za ním do Bratislavy sťahuje aj rodina.

Zababušení

Keďže prišli ešte v noci, ušli sa im miesta v tretej desiatke čakajúcich. Poradie cudzincov v rade pred budovou polície pevne určuje zoznam, ktorý v rukách držia muži v čele radu. Kto je to? Nevedno, nehovoria po slovensky. Je to neoficiálny zoznam, nič, čo by malo pečiatku či podpis cudzineckej polície. Ľudia v rade sú viac menej zmierení s tým, že to takto funguje.

Táto scéna nie je nikomu na očiach, odohráva sa v poli vo Vajnoroch, kam sa pred dvoma rokmi cudzinecká polícia presťahovala. Cesta sem trvá z centra mesta takmer hodinu a jediný autobus, ktorý sem jazdí, premáva v priemere trikrát za hodinu.

Na papieri je teda perom napísaných 47 rôznych mien. Tí, čo prišli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie