Denník N

Tesne pred voľbami spoznáme mimoriadny prieskum verejnej mienky – napriek Ficovi s Kaliňákom

Screenshot: 50dni.sk
Screenshot: 50dni.sk

Aktivisti už vyzbierali peniaze na prieskum agentúr Focus a AKO. Je veľká šanca, že ho uvidia desaťtisíce ľudí s prístupom na sociálne siete.

Napriek tomu, že sa Robert Fico, Andrej Danko a Marian Kotleba pokúsili zakázať predvolebné prieskumy až 50 dní pred hlasovaním, výsledky exkluzívnej sondáže renomovaných agentúr Focus a AKO by mohli vidieť desaťtisíce či státisíce voličov, a to dokonca tesne pred parlamentnými voľbami.

Ústavný súd tento týždeň pozastavil platnosť 50-dňového moratória na prieskumy, naďalej však platí 14-dňový zákaz zverejňovania prieskumov. Ten zaviedla jednofarebná vláda Smeru na návrh vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka v roku 2013 a prvýkrát platil v parlamentných voľbách 2016.

Aj 14-dňové moratórium je však podľa mnohých právnikov a opozície diskriminačné a protiústavné, pretože bráni väčšine voličov na rozdiel od politikov v prístupe k informáciám.

Politické strany si totiž prieskumy zadávať môžu aj v čase moratória a bežne to aj robia. Zákaz zverejňovania zároveň vytvára dve kategórie voličov – veľkú väčšinu bez prístupu k prieskumom a menšinu politikov, ktorí sú tiež voliči, a prístup k nim majú.

Prieskum určite bude

Občianski aktivisti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie