Denník N

Lieči vysoký krvný tlak a vidí, že osamelý človek často stráca motiváciu zdravo jesť a spoločensky žiť

Slavomíra Filipová. Foto - archív S. F.
Slavomíra Filipová. Foto – archív S. F.

Slavomíra Filipová je prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti. Venuje sa vážnym pacientom s vysokým krvným tlakom.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako predchádzať vysokému krvnému tlaku,
  • ako by sme sa mali stravovať, aby sme nemali vysoký krvný tlak,
  • ako ovplyvňuje vysoký krvný tlak alkohol a fajčenie,
  • prečo je samota rizikový faktor,
  • čo by ste si mali všímať, aby ste zistili, že máte vysoký krvný tlak.

Čo najviac prispieva k vysokému tlaku?

Vysoký krvný tlak má množstvo príčin, ale je dôležité vedieť, že je úzko spojený s tým, ako „starnú“ cievy v ľudskom tele. Jeden múdry lekár dávno povedal, že „sme takí starí, aké staré sú naše cievy“. Ako obyvateľstvo starne, tak v jednotlivých dekádach narastá percento ľudí s vysokým krvným tlakom. Podľa svetových štatistík má vysoký krvný tlak 40 až 50 percent dospelej populácie ekonomicky vyspelých krajín, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

S vyšším vekom teda stúpa počet ľudí s vysokým krvným tlakom. Viete povedať, koľko je ich medzi tridsiatnikmi a koľko medzi 70-ročnými ?

Z desiatich 70-ročných ľudí má vysoký krvný tlak možno sedem až osem, ale z desiatich 30-ročných asi jeden. Ak by sme tieto štatistiky uplatnili na Slovensko, tak môžeme povedať, že z viac ako 3,5 milióna dospelých ľudí máme 1,5 až 2 milióny hypertonikov. Približne každý druhý dospelý Slovák trpí týmto ochorením. Vysoký krvný tlak je najčastejšou chorobou dospelých.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie