Denník N

Na policajný „adventný kalendár“ už pribudol aj Trnka (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková a Vašečka vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa

Pribúdajú obvinenia, vrátane bývalého generálneho prokurátora. Sú dôležité, ale zároveň vidíme jasnú čiaru ochrany „našich“, za ktorou sú osoby a s nimi spojené podozrenia a zistenia, na ktoré sa nesiaha. Zoznam nedotknutých káuz je dlhý a v tomto kontexte si povieme fajn, že aspoň kvapká na vyprahnutú spravodlivosť, keď už neprší. Nejde len o zlyhanie jednotlivcov, zdeformovaný je systém. A je na verejnosti, či to bude tolerovať a znášať.

Udalosť týždňa

Súd prijal obžalobu objednávateľa a vykonávateľov vraždy a začína sa proces. Veľmi ťažké obdobie pre rodičov, príbuzných, ale aj všetkých tých, ktorí cítia, vnímajú a chápu, že sa nás táto tragédia dotýka a týka. No zároveň s nádejou na spravodlivosť.

Vinš týždňa

Už o pár dní sú Vianoce. S myšlienkou na tých, ktorí nám vždy budú chýbať, chcem popriať láskyplné najkrajšie sviatky roka. Je vzácny dar a veľké šťastie mať domov, rodinu a nebyť sám.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Podcenená udalosť

Premiér Pellegrini v televízii vyčítal Andrei Kalavskej jej demisiu aj takto: „Mrzí ma, že uprednostnila svoj osobný pocit, to, ako bude sama vyzerať, pred tým, že za 2,5 mesiaca vo funkcii mohla ešte urobiť veľa pre pacientov.“ Oceňme Kalavskej osobný pocit, vo vláde, kde sedela, ostalo ešte dosť ministrov, ktorým je šumafuk, ako vyzerajú, hlavná vec, že verejné zdroje sa úspešne rozkrádajú, pardon, posúvajú na účty „našich ľudí“. Ale jednu vec urobil Pellegrini šikovne: do volieb bude viesť rezort zdravotníctva on a my budeme pozorne sledovať, koľko „veľa pre pacientov“ za tých 2,5 mesiaca urobí. Napríklad skontroluje, či už v nemocniciach zatreli tie plesne, čo odhalil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie