Denník N

Švédskym kolegom neviem vysvetliť, prečo chcú naši politici zakazovať interrupcie, hovorí gynekologička zo Slovenska

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po šiestich rokoch na súkromnej gynekologickej klinike v Bratislave sa lekárka Denisa Marcišová rozhodla odísť do Švédska. Na Slovensku si od práce nedokázala oddýchnuť a vyhorela. „Dá sa povedať, že vo Švédsku som sa do svojej práce znova zaľúbila,“ hovorí Marcišová.

V rozhovore vysvetľuje:

  • či sa dajú porovnávať pôrody na Slovensku a vo Švédsku,
  • aké to bolo začínať ako lekárka v novej krajine,
  • ako vo Švédsku bojujú proti interrupciám,
  • čím sa líšia interrupcie u nás a vo Švédsku.

Slovenskí politici sa v posledných mesiacoch viac ako desaťkrát pokúsili sťažiť prístup žien k interrupciám. Hovorili ste o tom s kolegami vo Švédsku?

Áno, ale nie celkom dobrovoľne, lebo človek sa hanbí za to, čo niektorí ľudia dokážu vymyslieť. Keď o tom začali byť články v angličtine a v španielčine, dostalo sa to aj k mojim kolegom a hovorili sme o tom. Snažila som sa im to vysvetliť, ale vždy to skončilo konštatovaním, že práve toto je jedným z dôvodov, prečo som zo Slovenska odišla. Už nevládzem na túto debatu reagovať.

Vo Švédsku sa nediskutuje o zmene interrupčného zákona?

Absolútne nie. Interrupcie sú tam vnímané ako normálna vec. Nestretla som sa tam ani s výhradou vo svedomí. Chceš byť gynekológ alebo pôrodná asistentka? Tak rob všetko, čo k tomu patrí. Vo Švédsku existujú potratové ambulancie a väčšinu práce v nich zvládnu urobiť pôrodné asistentky. Sú naučené robiť sono, vedia, ako majú ženu vyšetriť, ako ju majú poučiť, aké má možnosti. Väčšina interrupcií vôbec nejde cez lekára.

Asi aj preto, že vo Švédsku sa interrupcie robia tabletkami a nie chirurgicky v anestézii.

Presne tak. Ak je žena tehotná menej ako deväť týždňov a netrpí nejakou chronickou chorobou, interrupcia sa robí tabletkami doma.

Na Slovensku môžu ženy bez udania dôvodu podstúpiť interrupciu do 12. týždňa tehotenstva. Je to tak aj vo Švédsku?

Tam je to do 18. týždňa. Ak je to nad 18. týždeň, musí mať žena schválenie úradu, ktorý na Slovensku nemá svoj presný ekvivalent, ale v podstate sa podobá na úrad sociálnych vecí a rodiny.

Po 18. týždni o tom rozhoduje komisia, ako to bolo kedysi v Československu?

Áno. Ale ide o veľmi zriedkavé prípady.

Je toto spôsob, ako by podľa vás mali fungovať interrupcie?

Podľa mňa áno, pretože bezpečná interrupcia musí byť dostupná.

V roku 2018 bolo vo Švédsku urobených trikrát viac interrupcií na tisíc narodených detí než na Slovensku. Nie sú u nás podmienky vykonávania interrupcií nastavené lepšie, ak vykonávame menej interrupcií?

Nemyslím si. Žena, ktorá žije vo Švédsku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie