Denník N

Ani neviem, či ešte žije. Dcéra uväzneného ujgurského aktivistu zaňho prevzala Sacharovovu cenu

Sacharovovu cenu za svojho otca Ilhama Tohtiho prebrala jeho dcéra Jewher. Foto - Európsky parlament
Sacharovovu cenu za svojho otca Ilhama Tohtiho prebrala jeho dcéra Jewher. Foto – Európsky parlament

Nikdy sa nepovažoval za disidenta, opakoval, že je hlavne ekonóm. Aj tak ho považujú za významného ľudskoprávneho aktivistu. 

Podobne ako v prípade Olega Sencova vlani, ani tohtoročný laureát Sacharovovej ceny si ju nemohol prevziať, pretože je vo väzení. Ilham Tohti si od roku 2014 v Číne odpykáva doživotný trest za údajný separatizmus.

Pre Európsku úniu je však osobnosť, ktorú ocenili za jeho boj o ľudské práva.

„Dnes by sme sa mali tešiť a oslavovať slobodu slova. Namiesto toho cítime smútok – stolička pre držiteľa ceny je opäť prázdna. V našom svete sloboda slova automaticky neznamená slobodu samotnú,“ povedal podľa BBC David-Maria Sassoli, predseda Európskeho parlamentu, ktorý cenu každoročne udeľuje.

Čína ho vykresľuje ako teroristu

V Ilhamovom mene ocenenie dodatočne prebrala tento týždeň jeho dcéra Jewher, ktorá žije v Spojených štátoch amerických. Priznala, že nevie, či jej otec vôbec ešte žije. „Neviem, ako sa má. Naposledy sme o ňom dostali informácie v roku 2017,“ povedala v Štrasburgu.

„Ujguri dnes nemajú v Číne žiadnu slobodu – v škole, na verejnosti a dokonca ani vo svojich domoch. Zriadili pre nich prevýchovné tábory, kde nemôžu vyznávať svoju vieru a používať svoj jazyk. Mnohých z nich tu mučia a zabíjajú.“

Nezávislý nemecký expert Adrian Zenz odhaduje, že v týchto táboroch je viac ako 1,5 milióna ujgurských moslimov, čo je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie