Denník N

Skutočný Irishman bol Forrestom Gumpom mafie v Amerike. Alebo ním aspoň chcel byť

Irishman je príbehom údajného zabijaka Franka Sheerana (Robert de Niro, vľavo) a odborárskeho predáka Jamesa Hoffu (Al Pacino). Foto - TASR/AP
Irishman je príbehom údajného zabijaka Franka Sheerana (Robert de Niro, vľavo) a odborárskeho predáka Jamesa Hoffu (Al Pacino). Foto – TASR/AP

Čo je pravda a čo je vymyslené vo filme Irishman? Založený je na výpovedi hlavnej postavy, ktorú však mnohí spochybňujú.

Článok obsahuje spojlery

Členovia mafie v americkej Pensylvánii v druhej polovici minulého storočia často používali metafory. Keď mali niekoho zabiť, povedali, že ho pošlú do Austrálie.

Na stretnutie so zbraňou sa chodilo s „malým bráškom“.

A prvé slová, ktoré James Hoffa, odborársky predák s kontaktmi na mafiu, povedal údajnému zabijakovi Frankovi Sheeranovi, boli takéto: „Počul som, že maľuješ domy.“

„Áno, a robím sám aj tesárske práce,“ odpovedal Sheeran.

V preklade to znamenalo, že strieľa ľudí na ulici do hlavy, pričom krv skončí na stenách domov. Zároveň sa dokáže aj zbaviť tela.

Tak to aspoň bolo podľa Franka Sheerana, ktorý je hlavnou postavou filmu Irishman režiséra Martina Scorseseho. Od novembra sa dá vidieť na Netflixe a podľa mnohých svetových médií aj Denníka N ide o jeden z filmov roka.

Triapolhodinový film s Robertom De Nirom, Al Pacinom a Joeom Pescim je príbehom mafiánskeho bosa, odborárskeho predáka, nájomného zabijaka a jedného záhadného zmiznutia.

Film sa tvári, že je natočený podľa skutočných udalostí. Je to však pravda?

Russell Bufalino (Joe Pesci)

Joe Pesci ako Russell Bufalino (vľavo) a jeho skutočná predloha. Foto – IMDb/Wikimedia

Do roku 1957 mnohí Američania netušili, aká mocná je v skutočnosti mafia v Spojených štátoch. Zmenila to až jedna udalosť v meste Apalachin v štáte New York. Stretli sa tam mafiánske rodiny z celej krajiny, aby urovnali spory.

Polícii bola podozrivá flotila luxusných áut so značkami z iných štátov v malom mestečku, a tak zatarasila cesty. Mafiáni sa zľakli, mnohí ušli do lesa. Celkovo vtedy zadržali vyše 50 príslušníkov organizovaného zločinu.

Udalosť bola viacero dní na titulných stranách novín a aj šéf FBI Edgar Hoover, ktorý dovtedy chytal najmä skutočných či domnelých komunistov, musel priznať, že Spojené štáty majú problém s organizovaným zločinom.

Počas razie zadržali na severe 62 mafiánskych šéfov, hlása titulná stránka Daily News

Stretnutie v Apalachine údajne organizoval Russell Bufalino – rodák zo Sicílie, ktorý prišiel do USA ako dieťa.

Po tejto udalosti sa stal hlavným bosom kriminálneho prostredia vo východnej Pensylvánii, v New Jersey a v časti štátu New York. Jeho skupina bola relatívne malá (píše sa o 50 mužoch) a profitovala najmä z hazardných hier či vydierania.

Bufalino mal kasína v Las Vegas, ale aj na Kube. O tie prišiel po prevrate, ktorým sa k moci dostal Fidel Castro.

Pri úteku z Kuby Bufalino na ostrove zakopal milión dolárov v hotovosti. Spomína sa, že spolupracoval so CIA na pokusoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie