Denník N

Pre dym už v Sydney nevidno ani prístavný most. V meste zatvorili školy a varujú, aby ľudia nevychádzali von

Opera v Sydney zahalená dymom z lesných požiarov, 10. decembra 2019. Foto - AP/Rick Rycroft
Opera v Sydney zahalená dymom z lesných požiarov, 10. decembra 2019. Foto – AP/Rick Rycroft

Kvalita vzduchu v Sydney je horšia ako v čínskom Šanghaji. Je ako dym z 37 cigariet.

„Fotografie výletných lodí, ktoré prichádzajú do úplne zadymeného prístavu, nie sú práve najlepšou reklamou,“ povedal pre Sydney Morning Herald odborník na turizmus David Beirman.

Najväčšie austrálske mesto trpí rekordnými horúčavami, ktoré idú ruka v ruke s lesnými požiarmi v Novom Južnom Walese. Od októbra v tomto štáte zhorelo vyše 700 domov a zomrelo desať ľudí.

Vzduch zodpovedajúci dymu z 37 cigariet

Jedným z priamych dôsledkov požiarov je dym, ktorý zahltil veľké mestá. V Sydney je podľa CNN kvalita ovzdušia horšia ako v čínskom Šanghaji – jedenásťnásobne prekonala mieru nebezpečnú pre človeka.

Historik a lokálny politik zodpovedný za environmentálne témy Richard Broome si nič podobné nepamätá. „Dym, ktorého sme posledný mesiac svedkami, je bezprecedentný. Pre ľudí predstavuje veľké zdravotné riziko,“ tvrdil pre agentúru Reuters.

Nebezpečné sú najmä ľudským očiam neviditeľné jemné prachové častice PM2,5. Usádzajú sa v prieduškách a tak negatívne vplývajú na dýchaciu sústavu.

V Austrálii sa nachádza priemerne osem mikrogramov týchto častíc na meter kubický vzduchu. V Sydney bolo v uplynulých dňoch nameraných až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiare v Austrálii

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie