Denník N

Problémom nie sú utečenci, ale Orbán

Viktor Orbán. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Maďarsko podniká proti utečencom najdrastickejšie kroky, aj keď s nimi nemá najväčší problém.

Schengenský systém nie je spravodlivý v tom, že drvivú väčšinu starostí o utečencov prenecháva obvykle ekonomicky slabším krajinám na juhu a juhovýchode Európskej únie. Ony musia zastaviť prílev migrantov a prijímať späť tých, ktorým sa nejako podarilo dostať ďalej.

Zvyšné krajiny im na to prispievajú, ale – ako vidno zo súčasnej krízy – mnohé z nich sa im pomôcť príliš nesnažia. Čím viac krajina leží vo vnútri Únie a čím bližšie k jej severnému koncu, tým menej sa musí o utečencov starať. Aspoň teoreticky.

V praxi to býva naopak, niektoré vnútrozemské a severské krajiny prijímajú natrvalo najviac utečencov. Určite je to i tým, že sú bohatšie. Hlavným dôvodom však bude skôr vyššia miera spoločenskej solidarity a politickej kultúry.

Maďarsko má čiastočne pravdu, ak sa mu nepáči dohoda, podľa ktorej musí z ostatných krajín prijímať späť utečencov len pre to, že na územie Únie vstúpili cez jeho hranice. Jednostranné vypovedanie úniovej zmluvy je však krok, aký sa v slušnej spoločnosti nerobí. Maďarsko má s utečencami problémy, stále však nie sú také vážne, aké má Grécko či Taliansko.

Ak napriek tomu práve Budapešť prichádza s najdrastickejšími krokmi proti utečencom, od štvavej kampane cez stavbu múru až po vypovedanie readmisnej zmluvy, nebude to vážnosťou problému, ale charakterom, či skôr bezcharakternosťou jej vlády.

Lenže práve pre to, že Orbánova vláda neustále hucká ľudí proti niekomu (utečenci sú len poslední na zozname, zatiaľ) a snaží sa svojim prívržencom vtĺkať stály pocit ohrozenia, vojnového stavu a nenávisť, znie jej nárek nad krutým osudom Maďarska pre zahraničie nedôveryhodne dokonca aj vtedy, ak má náhodou v niečom pravdu. Všetci totiž vedia, že týmto nerieši skutočné problémy krajiny, ale len vlastné zotrvanie pri moci za každú cenu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie