Denník N

Treba nanovo premyslieť verejnú aj inštitucionálnu etiku

Vypočutie kandidátov na Ústavný súd. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vypočutie kandidátov na Ústavný súd. Foto N – Tomáš Benedikovič

Potrebujeme prekonať mentalitu zakrývania.

Autor je filozof, politik a publicista

Pred časom som v jednej svojej úvahe (Dva užitočné nástroje proti systému Gorila) navrhol vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá by sa zaoberala pokusmi o rozvrat právneho štátu na Slovensku. Či inými slovami: spôsobmi prepojenia štátu s veľkým biznisom, nelegálneho či pololegálneho zmocňovania sa štátnych zákaziek, vplyvom organizovaného zločinu na všetky zložky štátu, špecificky v oblasti spravodlivosti a vymožiteľnosti práva; a spätne do minulosti aj privatizačnými aktivitami: čo po vyjadrení hovorcu Penty Martina Danka o jej pokusoch ovplyvňovať privatizačné rozhodnutia vlády či bývalého FNM naberá na aktuálnosti.

Som rád, že pokiaľ ide o vyšetrovaciu komisiu, koalícia PS/Spolu zaradila do svojho programu takúto možnosť a Pavel Sibyla vo svojom článku tu v Denníku N tvrdil, že jej zriadenie bude mať pri tvorbe budúcej vlády aj prioritu. Iba mimochodom, zároveň som navrhoval aj zriadenie stáleho parlamentného výboru na boj proti nadnárodným formám kriminality, ako sú pranie špinavých peňazí, daňové úniky a podvody, obchodovanie s ľuďmi, nelegálne prevádzačstvo atď. Dúfam, že si aj táto idea nájde realizátorov, lebo Slovensko potrebuje aj permanentné kontrolné mechanizmy. A to práve tam, kde by sa mohla vytvoriť nová medzera, do ktorej vynachádzavý zločin veľmi rýchlo vlezie.

Ale okrem týchto očistných právnych mechanizmov by sme sa mali hlbšie zamyslieť aj nad etickými normami. Tie nie sú len morálnou výbavou (alebo nevýbavou) jednotlivcov, ale aj súčasťou prostredia, v ktorom prebiehajú naše aktivity: nemám na mysli iba rodinu a školu, kde sa najčastejšie vkladajú morálne normy ako súčasť výchovy. Potrebujeme etické prostredie, v ktorom prebieha ekonomická, podnikateľská súťaž; etické normy pre štátne a neštátne inštitúcie a organizácie.

Samozrejme, viem, že mnohé takéto kódexy majú. Lenže udalosti, ktorých sme svedkami za posledné dva roky, nám v novom svetle poodhalili profesionálnu (ne)etiku v štátnej správe, na polícii, v súdnictve, ale aj v korporátnom, podnikateľskom svete… Takzvané sivé zóny prestávajú byť tajomstvami finančných žralokov a nielen ich.

Etika novinárskej práce, žurnalistiky je dlhodobou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie