Denník N

Ako sme odhalili Kočnerovu mafiu a cestu uhlia z Donbasu až k nám. Kauzy Denníka N

Výber šéfredaktora: najsilnejšie texty, v ktorých Denník N tento rok odhalil dovtedy nepoznané udalosti.

Bol to rok Mariana Kočnera. Z jeho mobilného telefónu sme sa dozvedeli toľko zla ako ešte nikdy predtým. Napísali sme o ňom desiatky textov a väčšina z nich by mohla byť aj v tomto výbere, lebo práve Denník N priniesol zásadné odhalenia celého prípadu. Na začiatku bol však tento text Moniky Tódovej. Odhalil, ako fungoval jeho vražedný svet a akú rolu v ňom hrala Alena Zsuzsová.

Kočnerov archív vypustil celú sieť vplyvných ľudí, ktorí namiesto služby pre štát pracovali pre neho. Boli medzi nimi policajti, politici, prokurátori aj sudcovia. Výnimočné postavenie však mal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Bol Kočnerovým otrokom. Dnes už je tiež obvinený, ale nahrávky, ktoré sa tento rok objavili, spochybňujú jeho roky na prokuratúre a spochybňujú celú prokuratúru.

Volal ju moja opička a diktoval jej, čo má robiť. Reč nie je o Kočnerovej asistentke, ale o sudkyni a bývalej štátnej tajomníčke na ministerstve spravodlivosti Monike Jankovskej. Vymenili si tisícky správ a niektoré odhalili, že Kočner si bol schopný za peniaze a vyhrážky vybaviť aj rozhodnutia súdov. Jankovskej zobrali miesto štátnej tajomníčky, zobrali jej aj talár a mobil. Nám zobrali ilúziu, že súdy zaujíma spravodlivosť.

V priebehu roka sa nám podarilo poskladať obraz Kočnerovej mafie. Patrí do nej aj šéf Penty Jaroslav Haščák, i keď v tomto prípade nie je zrejmé, kto je šéf a kto podriadený. Z Kočnerovho mobilu je jasné, že spolu intenzívne riešili veľa vecí – napríklad aj odstránenie nepríjemných ľudí. Keď sme to napísali, Haščák sa ohradil, že to nemá nič spoločné s vraždou Jána Kuciaka, a priznal, že sa bavili o vyšetrovateľovi Gorily. Haščák povedal, že radšej bude korupčník, ale nie je vrah.

Marian Kočner odložil u Trnku aj šperkovnicu s kamerou. Medzi nahratými sa ukázal aj bývalý minister financií za Smer Ján Počiatek. To video je šialený film, ktorý ukazuje rozklad štátu v priamom prenose. Minister financií a generálny prokurátor sa dohadujú, ako oklamať ľudí a nepriznať, že v Tipose okradli štát. Počiatek v jednom momente hovorí heslo celej éry Roberta Fica: „Vôbec nezáleží na tom, čo je pravda, ale čo povieš.“

Tomáš Forró chodil na Ukrajinu roky. Bol na oboch stranách vojny a písal o tom veľké reportáže. Tento rok dokonca aj fantastickú knihu Donbas. V septembri dokončil reportáž, ktorá nie je priamo o vojne. Pracoval na nej mesiace a výsledkom je strhujúci príbeh uhlia, ktoré pašujú z Donbasu do Európy, aj na Slovensko.

Žiadne odhalenie a ani šokujúce zistenie. Rómske osady a život v nich je na nešťastie problémom už desiatky rokov. Juraj Koník však napísal reportáž o deťoch, ktoré sa z osád dostanú do školy, a tam sa stratia. Je to hrozivé čítanie, ale sila tohto textu je v tom, že ponúka aj nádej a riešenia. Juraj spolupracoval na knihe ďalšieho nášho bývalého kolegu Juraja Čokynu, ktorý dva roky v sociálne znevýhodnenom prostredí učil. Kniha sa volá A okraje máš kde? V reportáži vidieť, že obaja Jurajovia sa nie len pýtajú, ale aj sa snažili nájsť odpovede.

O deťoch je aj ďalšia reportáž. Ria Gehrerová hovorila s dievčatami, ktoré zneužívali vedúci v tábore Chachaland. Tábor môže byť miestom prvej lásky, ale nemalo by to byť takto. Text spustil celú sériu ďalších odhalení a príbehov detí, ktoré rodičia poslali na prázdniny do tábora, aby si oddýchli, ale vrátili sa odtiaľ s traumou.

Andrej Bán aj tento rok priniesol príbehy strácajúcej sa pôdy z východného Slovenska. Hrdinkou príbehu je dôchodkyňa Mária Sisáková, ktorá sa nezľakla a podvody s prevodmi pôdy nenechala tak. Pani Sisáková je už aj Bielou vranou.

Mal som pred očami fantastickú reportáž Ivany Svobodovej z Respektu, ktorá ukázala, ako sa z obyčajného českého dôchodcu stane terorista. Spomenul som si na ňu, keď sa začal súd so slovenským teroristom. Dušan Mikušovič na tejto reportáži pracoval niekoľko mesiacov. Chodil na súd, ale aj na miesta, kde Dominik vyrastal. Rozprával sa s jeho priateľmi a známymi a snažil sa pochopiť, ako sa z miništranta zo Šarišských Michalian môže stať islamistický terorista.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rok 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie