Denník N

Spišský Hrhov je opäť o čosi lepším miestom pre život. Spoločne tam vytvorili galériu

Altánok, ktorý vznikol ako súčasť galérie a zároveň slúži aj škole. Foto - Martin Varga
Altánok, ktorý vznikol ako súčasť galérie a zároveň slúži aj škole. Foto – Martin Varga

Na školskom dvore funguje už druhý rok EQO – priestor interaktívnej kultúry –, galéria, ktorá je zároveň priestorom pre deti, divadlo, hudbu aj vzdelávanie.

Majú tam kúpalisko i prírodnú saunu. Spišský Hrhov je známy aj tým, že má nízku nezamestnanosť, ale najmä tým, že tam rómske deti nechodia do špeciálnej školy.

Za povšimnutie však stojí aj to, že už viac ako dva roky tu majú aj galériu súčasného umenia – priamo na dvore materskej a základnej školy.

„Opticky to pôsobí nezvyčajne, v podstate sme hneď pri škole, ale nie sme jej súčasťou,“ hovorí Adam Macko, ktorý EQO – priestor interaktívnej kultúry – založil s Jánom Salancim a Jozefom Polačekom.

Galériu vlastne tvorí iba útulný jednopodlažný domček obložený drevom. Pred vchodom má malú záhradu, vedľa altánok a od školských budov je oddelený len nízkym živým plotom.

„Je to taká zvláštna biela kocka v zvláštnom prostredí,“ hovorí Macko.

Naozaj. Cez deň to tu patrí deťom, večer umelcom. Je to unikát, aký na Slovensku inde nenájdete.

Nízkopodlažná drevostavba slúži ako galéria aj multifunkčná sála a učebňa pre deti. Foto – Matúš Astrab

Pohľad do výstavy Torture Garden vnútri drevostavby. Foto – Robin Polák

Súčasťou dohody s obcou a školou, ktoré poskytli časť pozemku pre novú budovu a altánok, bolo aj to, že tím okolo Jána Salanciho a Jozefa Polačeka upraví areál školy. Foto – Martin Varga

O program a dramaturgiu EQO galérie sa stará Adam Macko, absolvent košickej Technickej univerzity. Foto – archív EQO

Prírodná učebňa

Základy, na ktorých dnes galéria stojí, sa začali rodiť ešte v roku 2015, kedy prebiehala rekonštrukcia parku pri neďalekom kaštieli.

Ján Salanci a Jozef Polaček, ktorí za projektom stáli, hľadali priestor, kde by sa mohli zložiť a kde by mohli aj prednášať a robiť semináre o krajinnej architektúre a jej presahoch. Dohodli sa preto s obcou. „Súčasťou dohody bolo, že si chalani urobia základňu, ekocentrum, čo je priestor, kde je teraz galéria. Bolo to súčasťou dohody medzi ich neziskovkou, obcou a školou, ktorá odstúpila tento pozemok,“ hovorí Adam Macko.

V školskom areáli si prenajali pozemok za symbolické euro s tým, že na ňom vybudujú učebňu a altánok, ktoré budú slúžiť deťom. „Je to urobené na spôsob nórskych drevostavieb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie