Denník N

Po klamstve o Bžánovi má Jankovská vysvetľovať disciplinárnemu senátu aj klamstvo o Kočnerovi

Monika Jankovská. Foto N - Vladimír Šimíček
Monika Jankovská. Foto N – Vladimír Šimíček

Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková po takmer mesiaci dopísala disciplinárny návrh na Moniku Jankovskú. Odporučila jej to celá súdna rada už koncom novembra. Kolegov vypočula deň pred Vianocami.

Je to ďalšia poistka, aby sa bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská nevrátila do sudcovského talára. Deň pred Vianocami podala na ňu predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková disciplinárny návrh. Žiada, aby jej pozastavili výkon funkcie sudkyne.

Jankovská tak čelí už v poradí druhému návrhu. Ten prvý, za klamstvo o dovolenke u vplyvného advokáta Radomíra Bžána, podal minister spravodivosti Gábor Gál. V prípade klamstva o Bžánovi Jankovskej už v októbri pozastavili výkon funkcie sudkyne, momentálne teda nemôže súdiť. Toto konanie však sprevádza množstvo procesných pochybení, a tak je pravdepodobné, že sa bude musieť začať odznova.

Ak by sa tak stalo, je tu druhý návrh, ktorý teraz podala na Jankovskú Praženková. Text pripravovala takmer mesiac. Už na novembrovom zasadnutí jej to totiž odporučili členovia súdnej rady po tom, ako si vypočuli závery osobitnej komisie, ktorá preveruje sudcov z Kočnerovej Threemy a má prístup aj k správam z mobilu Mariana Kočnera.

Záver komisie bol jednoznačný – ak Jankovská presviedča, že sa s Marianom Kočnerom nepozná, tak nehovorí pravdu. Ich vzájomné správy hovoria o opaku – aj o tom, že sa minimálne raz stretli.

Jankovská: Nepoznám ho

„Nekomunikovala som s ním ani priamo, ani sprostredkovane, ani prostredníctvom iných osôb. Nijako.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie