Denník N

Svetová populácia sa zvýšila na 7,75 miliardy, ustáliť by sa mala v roku 2100

Moji známi argumentovali utilitarizmom, ale mýlili sa. Foto - TASR/AP.
Moji známi argumentovali utilitarizmom, ale mýlili sa. Foto – TASR/AP.

Už o niekoľko rokov sa stane India najľudnatejšou krajinou na svete. Populačný rast však ovplyvní najmä Afriku, ktorá by do roku 2100 mala mať vyše 4 miliárd obyvateľov.

Za čas, ktorý ste potrebovali na prečítanie tejto vety, sa svetová populácia zvýšila o zhruba osemnásť ľudí. Na zemi je každú minútu je o 156 ľudí viac.

Tvrdí to výskum Nemeckej nadácie pre svetovú populáciu (DSW), podľa ktorého bol na konci roku 2019 počet obyvateľov približne 7,75 miliardy. Hranica ôsmich miliárd by sa mala dosiahnuť do roku 2023.

Budú sa prepisovať učebnice

Nadácia tiež predpokladá, že africká populácia sa v nasledujúcich dvadsiatich rokoch zvýši z 1,3 na 2,5 miliardy obyvateľov. V roku 2100 by to už malo byť 4,3 miliardy. Priemerná africká matka má 4,4 dieťaťa, zatiaľ čo celosvetový priemer je 2,4.

Správa Organizácie spojených národov z júna tohto roka uviedla, že celosvetová populácia dosiahne do tridsiatich rokov 9,7 miliardy. Demografické zmeny sa okrem Afriky výrazne dotknú najmä Oceánie a západnej Ázie.

Jedným z ich dôsledkov bude prepisovanie učebníc geografie – najľudnatejšou krajinou sa má stať v roku 2027 India. OSN predpokladá, že do tohto roku jej populácia stúpne o 273 miliónov. V súčasnosti je 1,37 miliardy.

Naopak, populácia stále najľudnatejšej Číny (1,43 miliardy obyvateľov) bude mať čoskoro klesajúci charakter. Predpokladá sa, že do roku 2050 sa zníži o 31,4 milióna.

India sa má do roku 2027 stať najľudnatejšou krajinou na svete. Foto – TASR/AP

Porcia hranolčekov naviac

Odborníci z Univerzity v Göttingene podľa BBC vypočítali, že na nakŕmenie obyvateľstva v roku 2100 bude treba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie