Denník N

Žijú z politiky a nivočia demokraciu

Zo snemu Smeru. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zo snemu Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Takých, čo žijú „z“ politiky, je omnoho viac než čestných, zodpovedných a skutočne zanietených, čo žijú „pre“ politiku.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Sú takí, čo žijú „pre“ politiku a takí, čo žijú „z“ politiky. Žiaľ, tých druhých je viac, upozornil nemecký sociológ Max Weber začiatkom roku 1919 v slávnej prednáške na Mníchovskej univerzite.

V prednáške, ktorá potom vyšla aj knižne pod názvom Politika ako povolanie, upozorňoval na jav, ktorý aj dnes, po sto rokoch, zásadne ohrozuje demokraciu, jej kvalitu a pravidlá. Tento jav pomenoval ako žitie z politiky.

Do kategórie tých, čo žijú „z“ politiky, patria tí, ktorí si z politiky urobili priam živnosť a štát berú ako svoju firmu. Tí, pre ktorých sa moc, funkcie a úrady stávajú objektom koristi. Koristnícki politici, pre ktorých je politika zdrojom finančného prospechu a výhod a ktorí svoje postavenie zneužívajú pre svoje mocenské a súkromné záujmy. Tí, čo hľadajú „výlučne moc, moc ako zdroj peňazí, ale aj kvôli nej samej“.

Koristnícki či mocenskí politici si vytvoria bezzásadovú mašinériu vďačnej družiny priaznivcov, organizáciu „lovcov pozícií“. Keď sú pri moci, svojim lojálnym (voleným i nevoleným) zabezpečia pozície, vybudujú štruktúry, presmerujú k nim finančné toky, zabezpečia im dlhodobú rentu. Biznismenom, úradníkom, byrokratom. Budú všemožne brojiť proti každému, kto by mohol „nebezpečne ohroziť ich zdroje peňazí a moci“. Takýto koristnícky politik je „úplne bezzásadový človek a zaujíma ho len otázka, na akú návnadu možno uloviť hlasy“. Netrápi ho, že ním spoločensky pohŕdajú.

Takáto strana svoje vystupovanie a svoj „premenlivý program pre konkrétny predvolebný boj“ zostavuje marketingovo na zvýšenie šancí získať čo najviac hlasov, nie primárne z hľadiska reálneho riešenia naliehavých problémov.

Ako je však možné, že aj napriek mnohým kauzám, škandálom, zlyhaniam a skompromitovaniam pretrváva lojálnosť mnohých (bežných členov strany, úradníkov, voličov atď.)?

K lojálnosti voči tým, čo žijú „z“ politiky a urobili si z nej živnosť aj na úkor morálky či spravodlivosti, v nejednom prípade zaväzuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie