Denník N

Ruský rok Andreja Danka: v Moskve bol častejšie ako v Prahe, doviezol si aj doktorát

Andrej Danko sa v roku 2019 pochválil krátkym stretnutím s prezidentom Putinom. Foto - FB Andreja Danka
Andrej Danko sa v roku 2019 pochválil krátkym stretnutím s prezidentom Putinom. Foto – FB Andreja Danka

Dankova fascinácia Ruskom sa tento rok prejavila naplno: v Moskve bol hneď päťkrát, za Rusov loboval v Štrasburgu a pomáhal aj doma – napríklad blokovaním bezpečnostnej stratégie.

Andrej Danko si Rusko užíva a cíti sa tam dobre. Ba čo viac, súdiac podľa jeho statusov na Facebooku, užíva si aj kontroverzie, ktoré svojou svedomitou obhajobou ruskej politiky vyvoláva.

Krátko pred Vianocami sa vybral do Moskvy opäť, už po piaty raz v tomto roku, a neodpustil si ani ironickú poznámku: „Som tu bez ochranky a súkromne, slniečkari milovaní,“ napísal na Facebooku 20. decembra. Podobnú zdravicu „slniečkarom“ adresoval Danko aj v máji, keď si po vojenskej prehliadke spravil selfie s Vjačeslavom Volodinom, predsedom ruskej Štátnej dumy, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ.

Aj keď predseda slovenského parlamentu hovoril o súkromnej návšteve, stretol sa aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. O schôdzke oficiálne informovalo aj Lavrovovo ministerstvo. „Počas rozhovoru sa dotkli aj aktuálnych otázok rusko-slovenskej spolupráce a medziparlamentnej interakcie, ako aj niekoľkých medzinárodnopolitických tém,“ napísalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Predvianočnou návštevou v Moskve zakončil predseda SNS a Národnej rady rok, v ktorom venoval Rusku väčšiu pozornosť ako ktorejkoľvek inej krajine – teda s výnimkou Slovenska.

Všetko najlepšie, pán prezident

Dankova fascinácia Ruskom a režimom Vladimira Putina mala miestami až kuriózne podoby.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Rok 2019

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie