Denník N

Desať tipov na krátke povianočné túry v Bratislave a vo Vysokých Tatrách

Nasledujúce trasy sú dobre dostupné verejnou dopravou, väčšinou sú koncipované ako okruhy a môžete na ne smelo vziať aj deti.

Spolu s portálom hiking.sk sme pre vás vybrali desať atraktívnych lokalít v okolí Bratislavy a vo Vysokých Tatrách. Niektoré miesta sú známe, ako Biely kríž či Kamzík, a preto sme ako prístupové trasy radšej vybrali neznačené chodníky.

Oplatí sa pristaviť pri mnohých pamätníkoch a krížoch vrátane Sakrakopca, miesta najväčšej leteckej havárie na Slovensku.

Tatranské tipy patria medzi to najkrajšie, čo môžete vidieť počas zimnej sezónnej uzávery. Snažili sme sa vybrať aj trasy, kde sa stretnete s čo najmenším počtom ďalších návštevníkov, napríklad jedinú dolinu alpského rázu u nás, Bielovodskú dolinu, či zimný okruh na Jamské pleso popri Bielom Váhu.

Bratislava

1. Na Biely kríž cez Sakrakopec a Vajnorskú dolinu

Sakrakopec

Okruh meria 11 km, s prevýšením 389 metrov, tu si pozrite mapu.

Biely kríž je jedno z najpopulárnejších miest na hrebeni Malých Karpát nad Bratislavou, kde sa stretávajú priaznivci rôznych druhov športov. Vedie sem mnoho prístupových ciest, my vás vezmeme do neznačenej Vajnorskej doliny cez pamätník leteckého nešťastia na Sakrakopci.

Do Vajnorskej doliny sa najľahšie dostaneme od konečnej električiek Rača-Komisárky, asfaltovou cestou popod vinohrady. Prvá odbočka doľava vedie do doliny. Cesta stúpa popri potoku s malým vodopádom, na konci doliny odbočí doprava, až sa stretne so zelenou značkou, ktorá nás zavedie na Sakrakopec. Na tomto mieste sa v roku 1966 odohralo najväčšie letecké nešťastie v dejinách Československa. V troskách bulharského lietadla zahynulo 82 ľudí.

Keď pokračujeme ďalej, dostaneme sa na Biely kríž. Tu sa môžeme občerstviť v niektorom z dvoch bufetov.

Dolu schádzame po modrej značke, ktorá kopíruje asfaltovú cestu. V polovici zostupu odbočíme doľava na málo frekventovanú lyžiarsku trasu.

Míňame pomník venovaný zastrelenému Viktorovi Haluzickému. Dozvedáme sa, že na tomto mieste bol 5. apríla 1941 pytliakom (Pištom Skalom) zastrelený Viktor Haluzický, člen Loveckého ochranného spolku Bratislava.

2. Malá Baňa a Veľká Baňa z Rače

Zimný vrchol Malej Bane

Okruh meria 7 km, s prevýšením 270 metrov, tu si pozrite mapu.

Trasa na dva menej známe vrcholy nad bratislavskou mestskou časťou Rača vedie pekným listnatým lesom. Ak ideme autom, môžeme ho zaparkovať nad račianskym amfiteátrom a odtiaľto sa vydať po modrej značke.

Vrchol Malej Bane je prekvapivo skalnatý s výhľadom na zalesnené údolie a protiľahlú Veľkú Baňu. Na ďalšom úseku modrej značky míňame kríž Floriana Brichtu. „Tady na temto míste vúz ho prejel a porád zemrel,“ pripomína pamätník udalosť z roku 1871.

V Malých Karpatoch nad Bratislavou stojí mnoho krížov a pomníkov pripomínajúcich rôzne tragédie a okolo niektorých povedú aj naše ďalšie tipy.

Na Dolnom Červenom kríži je lúka s ohniskami a dreveným odpočívadlom s rozhľadňou. Od neho vedie na vrchol Veľkej Bane neznačený, ale dobre viditeľný chodník. Z vrcholu sú obmedzené výhľady na Malý Javorník s meteorologickou stanicou. Fanúšikovia baníctva sa môžu vydať asi 50 metrov západne od vrcholu a pozrieť si zachované zvyšky štôlne po ťažbe limonitu.

3. Červený domček z Lozorna

Červený domček v zime

Okruh meria 10 km, s prevýšením 290 metrov, tu si pozrite mapu.

Je to nenáročný okruh k ikonickému Červenému domčeku na Lintavách. Auto môžeme zaparkovať pod vodnou nádržou Lozorno. Odtiaľto sa vyberieme po zelenej značke.

Čakajú nás prevažne bukové lesy s niekoľkými parádnymi starými exemplármi, ale aj rozľahlé lúky. Pri Červenom domčeku si môžeme urobiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie