Denník N

Svet 2019: Fukuyama sa mýlil, dejiny sa môžu skončiť ako Maďarsko

Vladimir Putin a Viktor Orbán, lídri krajín, ktoré sa vzďaľujú od demokracie. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a Viktor Orbán, lídri krajín, ktoré sa vzďaľujú od demokracie. Foto – TASR/AP

Demokracii vo svete sa ani v roku 2019 nedarilo, ale stále funguje najlepšie.

„Napadla mi deprimujúca myšlienka, že koniec dejín nie je Dánsko, ale niečo také ako Maďarsko,“ povedal vraj v marci tohto roku počas prednášky vo Viedni známy americký politológ a filozof Francis Fukuyama.

Tento rok si nepripomíname iba tridsiate výročie konca komunistických režimov v strednej Európe, ale aj okrúhle výročie jednej z najoptimistickejších a zároveň, žiaľ, asi aj najmylnejších predpovedí v dejinách politických vied, ktorá bola inšpirovaná práve týmito zmenami.

V lete 1989 vyšiel slávny Fukuyamov článok s názvom Koniec dejín? V roku 1992 Fukuyama svoje tézy rozpracoval do knihy s podobným názvom Koniec dejín a posledný človek, dokonca už bez otáznika na konci.

V článku a potom aj v knihe autor v podstate predpovedá, že sa postupne na svete presadí západný model liberálnej demokracie a voľného trhu, ktorý po kolapse komunistických režimov už nemá žiadnu životaschopnú alternatívu. A to jednoducho preto, lebo tento najvyspelejší systém vládnutia najviac vyhovuje najzákladnejším potrebám ľudí a zaisťuje im najvyššiu mieru slobody.

Koniec dejín podľa Fukuyamu znamená koniec zápasu alternatívnych politických ideológií, z ktorých sa dlhodobo osvedčila jediná. Nevyhnutne sa ňou zavŕši ideový vývoj ľudstva a vývoj jeho vládnych foriem. Prežívajúce diktatúry sú podľa neho iba dočasným anachronizmom a vybočením z celkového trendu.

Pochybnosti boli už vtedy

Fukuyama podal dobre znejúcu analýzu aktuálneho vývoja jednej veľmi optimistickej doby. „Na začiatku 70. rokov nemohlo byť vo svete viac ako 35 – 40 demokracií. Dnes je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie