Denník N

Ochrana slobody prejavu pred Daňom a Vaským

Obvinenie polície je súpisom verejných urážok a vyhrážok, ktoré žiadna spoločnosť nesmie strpieť, ak si chce udržať svoj demokratický charakter.

Na Vianoce v roku 1938 zomrel jeden z najväčších českých spisovateľov Karel Čapek. Dostal síce zápal pľúc, ale jeho manželka Olga Scheinpflugová napísala, že v skutočnosti bola príčina jeho smrti iná: „Bol uštvaný útokmi v tlači, listami anonymov a vyhrážkami.“ V jednom z takých listov, ktoré sa „poštár hanbil nosiť“, píše anonym toto: „Sledujem vás, zdochnete v koncentráku, vy zloduch, neutečiete.“

Bolo to po Mníchove, fašisti už boli fakticky pri moci, demokraciu rozkladal jazyk nenávisti. Čapek Olge písal, ako ťažko znáša túto štvanicu: „Ja, ktorý mám takú zúfalú potrebu harmónie a čistoty, aby som sa udržal pri živote, sa musím stretávať s takou lžou a krivosťou.“

V českej spoločnosti dnes panuje viac-menej zhoda na tom, že Čapka zabila nenávisť odetá do vulgárneho jazyka. Za jeho smrť tak niesol zodpovednosť aj štát, ktorý nedokázal brániť svojich občanov pred útokmi luzy. Preto bolo už len otázkou času, kedy sa táto luza dostane k moci. Následky poznáme.

Tento príbeh je poučný aj pre nás a práve dnes. Slovenská demokracia nedokázala celé roky brániť svojich občanov pred útokmi luzy, ktorá má pritom v rukách oveľa silnejšie nástroje ako v roku 1938: má vďaka internetu vlastné médiá s početným publikom.

Vyšetrovacia väzba pre Martina Daňa a Rudolfa Vaského a obvinenie z výtržníctva, o ktorom píše Veronika Prušová, sa dá chápať ako pokus štátu napraviť svoje zlyhanie v minulosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie