Denník N

Slovák vychováva hokejistov vo Švédsku: Trénera, ktorý hral na výsledky, sme vyhodili

Konzultant mládežníckych reprezentácií Róbert Döme. Foto - Jakub Homoľa
Konzultant mládežníckych reprezentácií Róbert Döme. Foto – Jakub Homoľa

Švédski hokejisti do 20 rokov na MS neprehrali zápas v základnej skupine od roku 2007. Ich víťazná séria sa natiahla už na 51 stretnutí.

Bývalý slovenský hokejista Róbert Döme je šéftrénerom akadémie vo švédskom IFK Österåker. Na MS je konzultantom pri slovenskej reprezentácii.

„Netrénujeme toľko, aby deti stratili čas na počítač. Brať chlapca sedemkrát za týždeň na ľad je podľa mňa nezmysel,“ hovorí o výchove detí vo švédskom hokeji.

Skúste zhrnúť, čo je cieľom vášho klubu vo Švédsku.

Nemáme žiadne ciele ako napríklad získavanie trofejí. Chceme rozvíjať hráčov, sme farmou AIK Štokholm, ktorým posúvame našich najlepších hráčov. Našou povinnosťou je vychovávať hráčov pre lepšie a väčšie kluby.

Koľko trénerov máte v klube celkovo na starosti?

Päťdesiatdva.

Všetci dokážu potlačiť ego a podriadiť sa spoločnej metodike?

Musia, aj keď nechcú. Mohli by sme sa o tom rozprávať do rána, nedávno som o tom robil prednášku aj chalanom v Trenčíne a vo Zvolene. Na začiatku sa musí vytvoriť celkové nastavenie klubu, ktoré ozrejmí, akí majú byť naši tréneri, ako trénujeme a aká je identita nášho klubu. Ak sa s tým nejaký tréner alebo hráč nestotožňuje, ide preč.

Museli ste preto niekoho aj vyhodiť?

Áno, už som to spomínal aj v rozhovore s Borisom Valábikom. Pred troma rokmi sme vyhodili dokonca trénera, ktorého tím bol najlepší v štokholmskej oblasti. Viedol tím do pätnásť rokov a boli jednoznačne prví, porážali veľké kluby ako Djurgaarden či náš klub AIK Štokholm.

Mali hráčov, z ktorých sú dnes už veľmi dobrí hokejisti. Tento tréner však hral na dvanásť hráčov, pričom neexistuje, aby sa v takom veku hralo na výsledky. Nestotožnil sa s tým, na čom sme sa ako klub dohodli, a potom sme ho prepustili.

Skôr teda podržíte trénera, ktorý prehrá desať zápasov, ale drží sa dohodnutej metodiky?

Na sto percent. Vývoj hráča sa zavŕši až po dvadsiatke, a preto nemá zmysel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie