Denník N

Pre ťažbu piesku sa vraždí, miznú ostrovy aj delfíny. Na stavbu domu ho treba dvesto ton

Preprava piesku na Tonle Sap v kambodžžskom meste Phnom Penh. Foto - TASR/AP
Preprava piesku na Tonle Sap v kambodžžskom meste Phnom Penh. Foto – TASR/AP

Za päť rokov zabili pre piesok v Indii najmenej 70 ľudí. Dopyt po ňom sa do roku 2100 zvýši o tristo percent.

„Bola noc a spali sme, keď sme zrazu začuli obrovský hluk. Mysleli sme si, že to boli len deti, no vtom nám odplavilo celý dom. Našťastie sa nám nejako podarilo ujsť a zachránili sme sa,“ vysvetľuje Yaok Kem z Kambodže pre Deutsche Welle.

Jeho príbeh nie je ojedinelý. Podľa údajov časopisu National Geographic je v bezprostrednom ohrození až 500-tisíc ľudí žijúcich pri rieke Mekong. V ostatných rokoch museli presťahovať 1 200 rodín a krajina prišla o tisíce hektárov ryžových fariem.

Nevyhnutný na výrobu betónu

Príčinou je čoraz väčší dopyt po piesku, ktorý sa získava z dna Mekongu, rieky, ktorá pramení v Číne, preteká viacerými ázijskými krajinami a ústi do Juhočínskeho mora v južnom Vietname.

Coloradska univerzita urobila výskum, podľa ktorého sa piesku na celom svete vyťaží ročne 32 až 50 miliárd ton – dvakrát viac, ako ho vyprodukujú rieky.

„Nemám poňatia, odkiaľ sú všetci tí ľudia, viem len, prečo prišli. Protestovali sme proti nim, kričali sme, preklínali sme ich. Vrátili sa aj tak. Sme príliš chudobní a oni sú príliš bohatí,“ dodáva Kem.

Dopyt po piesku sa podľa spomínanej štúdie do roku 2100 zvýši o 300 percent. A jeho cena stúpne o 400 percent.

OSN upozorňuje, že jeho spotreba sa najmä vinou výstavby nových miest za ostatných dvadsať rokov strojnásobila.

Je to vidieť na vyvíjajúcej sa Číne, ktorá spotrebovala v období rokov 2011 – 2013 viac piesku ako Spojené štáty americké počas celého 20. storočia.

„Len ročná spotreba stavebného priemyslu by postačovala na vytvorenie 27 metrov vysokého a 27 metrov širokého múra okolo rovníka,“ citovala BBC Pascala Peduzziho z OSN.

Piesok je nevyhnutnou zložkou pri výrobe betónu – tvorí ho až zo 75 percent. Odborníčka Vinca Beiserová, ktorá o tejto problematike napísala knihu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie