Denník N

Zmenu bolo cítiť už pred vraždou

Zatiaľ posledné vzopätie Slovenska trvá už takmer tri roky.

Autor je bývalý politik

Končí sa rok 2019, v ktorom sme si pripomínali Annus Mirabilis 1989. Nepamätám sa, aby sa niektoré okrúhle výročie novembra 1989 pripomínalo a slávilo na Slovensku tak spontánne ako práve toto. Zhromaždenia boli v mestách, obciach a čo je potešujúce, najmä na školách. Médiá sa tejto téme v hojnosti venovali. Aktéri novembra 1989 chodili po Slovensku a spolu s miestnymi svedkami tej doby hovorili o minulosti i súčasnosti.

Takmer na každom podujatí niekto zaspieval Modlitbu pro Martu a Hoffmanovu pieseň Sľúbili sme si lásku. O legendách rozhodujú nakoniec ľudia a čas. Marta Kubišová napriek dvadsaťročnej vynútenej prestávke v čase normalizácie sa takouto legendou stala a rovnako to bude s Ivanom Hoffmanom, november 1989 bude už neoddeliteľný od jeho osoby.

Študenti stredoškoláci si na školách pripravovali svoje programy a výstavy a pozorne počúvali diskutujúcich. Niečo sa na Slovensku pohlo a dozrelo. Takýto čas neslobodno prepásť, lebo sa môže opakovať o desiatky rokov alebo už nikdy.

Informácie o korupcii a zneužívaní moci, ktoré dnes denne prinášajú médiá, nás vedú k presvedčeniu, že dlhoročnú dominantnosť súčasnej vládnej elity treba ukončiť. Táto zmena už zrejme visela vo vzduchu, lebo ešte pred brutálnou vraždou Jána a Martiny, voľby do VÚC v roku 2017 znamenali politický obrat na tejto úrovni. Komunálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie