Denník N

Za vraždu Kuciaka súd schválil prvý trest, Andruskó dostal 15 rokov. Desať nie je spravodlivosť, povedal senát

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predsedníčka senátu Pamela Záleská povedala, že prokurátorom navrhovaných 10 rokov by bol spravodlivý trest len pre obvineného, ale nie pre poškodených alebo pre celú spoločnosť.

Po čítaní Threemy medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou bolo dnešné verejné zasadnutie o dohode o vine a treste pre Zoltána Andruskóa obvineného z vraždy Jána Kuciaka ako z iného sveta. Sudkyňu nezaujímali peniaze, pomsta, ani nepôsobila dojmom, že už to chce mať rýchlo za sebou, ako býva niekedy na súdoch bežné.

Naopak, namiesto toho sa vážne zaoberala tým, čo je spravodlivosť, a zásadne odsúdila vraždu novinára a jeho priateľky. Verejné zasadnutie viedla predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská.

Naozaj pomohol

Zoltán Andruskó bol podnikateľ z Komárna, majiteľ pizzerie a bývalý kamarát Aleny Zsuzsovej. Práve jeho Zsuzsová požiadala, podľa obžaloby na objednávku Kočnera, aby zabezpečil zavraždenie novinára Jána Kuciaka. Andruskó, ktorý v tom čase dlhoval Zsuzsovej 20-tisíc eur, zákazku prijal – ak mu doplatí ešte 50-tisíc eur.

Na vraždu novinára najal svojich známych Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Aký bol presne vzťah Andruskóa a Zsuzsovej, je možné len odhadovať z jeho a jej výpovedí – boli spolu nakupovať vo Viedni, často spolu hovorili o problémových veciach. Andruskó sa snažil policajtov presvedčiť, že sa jej aj bál.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie