Denník N

Od Námestova cez Londýn po New York. Útoky proti Židom živia sociálne siete aj mainstreamoví politici

Pováľané židovské náhrobky v Námestove, antisemitské nápisy v Londýne a útok mačetou v dome rabína pri New Yorku. Tohtoročnú Chanuku poznačili protižidovské útoky. Foto - TASR/AP
Pováľané židovské náhrobky v Námestove, antisemitské nápisy v Londýne a útok mačetou v dome rabína pri New Yorku. Tohtoročnú Chanuku poznačili protižidovské útoky. Foto – TASR/AP

Z antisemitizmu sa stal priemysel – od kreatívcov cez politických nositeľov až po vykonávateľov nenávisti, vraví politológ Mesežnikov.

Útok mačetou v dome rabína počas chanukovej oslavy neďaleko New Yorku, antisemitské konšpiračné nápisy v londýnskej štvrti Hampstead a zničené židovské cintoríny v dvoch slovenských mestách.

Tri útoky na záver roka 2019 v rôznych kútoch sveta ukazujú, že protižidovské prejavy sú na globálnom vzostupe a týkajú sa ako postkomunistických krajín, tak aj Západu, ktorý na podobné antisemitské prejavy v minulosti nebol zvyknutý.

Napomáhajú tomu sociálne siete, konšpiračné stránky aj mainstreamoví politici.

Súčasť mainstreamu

„Súčasné prejavy antisemitizmu v podobe brutálneho fyzického násilia proti Židom v americkom Monsey, zneuctenia židovských cintorínov na Slovensku alebo popisovania synagóg protižidovskými graffiti v Londýne znovu názorne potvrdzujú, že tento druh etnickej a náboženskej nenávisti vôbec nezmizol a stále má svojich oddaných nasledovníkov,“ hovorí Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky a hosťujúci expert viedenského Inštitútu pre humanitné vedy.

„Antisemitizmus je momentálne v trende, stal sa súčasťou mainstreamu, je neprehliadnuteľný na pravici aj na ľavici,“ vraví slovenský expert.

Nárastu antisemitizmu podľa neho nahráva spoločenská atmosféra konfrontácie, hľadanie nepriateľa a ospravedlnenie vlastných zlyhaní prehadzovaním zodpovednosti na niekoho iného.

„Sociálne siete poskytujú hlásateľom najdivokejších antisemitských predstáv priestor, ktorý nikdy predtým neexistoval. Nenávisť voči Židom sa valí internetom ako nezastaviteľné cunami. Je to dnes istý druh priemyslu, na ktorého začiatku sú ‚kreatívci‘

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Antisemitizmus

Svet

Teraz najčítanejšie