Denník N

Aj 15 rokov za dvojnásobnú vraždu je pre Kočnera zlá správa

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kočner je na tom zle, lebo Zoltán Andruskó si bol očividne istý najvyšším možným trestom.

Porovnávanie trestu pre Zoltána Andruskóa, ktorý dostal 15 rokov za podiel na dvojnásobnej vražde, napríklad s troma rokmi, ktoré hrozia za marihuanu, tentoraz nikam nevedie. Samozrejme, že je to nepomer, problém však nie je v miernom treste za vraždu, ale vo vysokom za trávu.

Andruskó by si celkom určite zaslúžil výnimočný trest – priznal sa totiž k spáchaniu najťažších zločinov. Lenže je správne, ak spoločnosť prostredníctvom prokuratúry a súdu zohľadnila, že najmä vďaka nemu také vysoké tresty dostanú ľudia, ktorí by im inak možno unikli a v hierarchii boli nad Andruskóom. Práve jeho svedectvo priviedlo políciu veľmi rýchlo na stopu Aleny Zsuzsovej a cez ňu zas ku Kočnerovi. Podľa dostupných informácií okrem toho spolupracoval okamžite od svojho zadržania.

To, že štát využíva zločincov na chytanie ešte väčších grázlov, je bežné. Takto sa v nultých rokoch podarilo rozložiť mafiánske skupiny, čo vyrástli v predchádzajúcom desaťročí. Verejnosť vtedy bola v zásade spokojná, lebo sa za cenu mierne cynického kompromisu zbavila najnásilnejších kriminálnikov. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je síce emotívnejšia, pretože jej obeťou boli na rozdiel od mnohých mafiánskych vrážd nevinní ľudia, ale trest pre Andruskóa vznikol podobne, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie