Denník N

Polícia imitovala obchodovanie, burzový podvodník jej naletel a skončil vo väzbe

Foto - TASR
Foto – TASR

Šéfa Komoditnej burzy v Bratislave oslovil konateľ bratislavskej firmy, aby mu za úplatok pomohol zmanipulovať cenu posypovej soli.

Šéfa bratislavskej komoditnej burzy Pavla Scholtza sa pokúsil podplatiť jeden z členov burzy. Ide o konateľa bratislavskej firmy Nelux L. Hrneka. Scholtzovi ponúkol úplatok 25-tisíc eur za to, že zmanipuluje nákup posypovej soli.

Šéf komoditnej burzy však spolupracoval s políciou a Hrneka v polovici júna zadržali hneď po odovzdaní úplatku. Najvyšší súd vo štvrtok popoludní rozhodol o väzobnom stíhaní Hrneka.

Šéf burzy novinárom vysvetľoval, ako úplatkárska aféra prebehla. K pokusu o manipuláciu došlo medzi dvoma brokermi – Neluxom a AS Partneri, ktorý na burze zastupoval Národnú diaľničnú spoločnosť.

Najprv ich vylúčili

Bratislavská firma Nelux sa stala členom komoditnej burzy v decembri. Už v januári si burza všimla, že s obchodmi s posypovou soľou, na ktorých sa mal podieľať najatý broker Národnej diaľničnej spoločnosti, firma AS Partneri a Hrnekova firma Nelux, nie je všetko v poriadku.

Broker diaľničiarov nečakal na najlacnejšiu ponuku, ale niekoľkokrát po sebe vybral tú, ktorú dala firma Nelux. Keďže obchod na burze beží anonymne, dalo sa predpokladať, že brokeri sa museli dohodnúť, čo je protiprávne. Po preverení obchodov burza obom firmám pozastavila obchodovacie práva.

Disciplinárna komisia burzy im následne dala ponuku 10-tisíc eur a navrhla ich vylúčenie z burzy.

Šéf burzy Scholtz o podozrení z manipulácie informoval políciu. Konateľ Neluxu mu v tom čase navrhol, že ak na burze zruší sekciu minerálov, môže dostať tristo- až tristopäťdesiattisíc eur. „Burza zastaví členovi obchodovanie a on ešte príde za mnou. To je vrchol arogancie,“ komentoval dnes predseda komoditnej burzy.

Naleteli policajnej nástrahe

Hrnek sa mal potom zamerať na Banskobystrickú regionálnu správu ciest. V súčasnosti je to jediný veľký záujemca o posypovú soľ, ktorý nakupuje na burze. Podstata biznisu mala byť v tom, že Hrnekova firma predá soľ za ním určenú cenu. Vymyslieť ako na to mal predseda komoditnej burzy za dohodnutý úplatok.

Scholtz sa s Hrnekom stretol v jednej z bratislavských reštaurácií, aby urobili obchod s posypovou soľou, a šéf burzy prevzal úplatok. Pár metrov od nich realizoval na počítači obchod fiktívny broker, ktorý predstieral úlohu Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Scholtz si prevzal 25-tisíc eur, fiktívny obchod prebehol, čo si Hrnek overil. Keď Scholtz povedal „ďakujem pekne“, čo bol signál pre policajtov, tí konateľovi bratislavskej firmy povedali, že je zatknutý.

„Pokus o moje podplatenie svedčí o tom, že nákup posypovej soli je veľký biznis,“ povedal dnes predseda burzy. Vysvetľuje, že cena, ktorú vygeneruje burza, je približne o 30 percent nižšia, ako je cena, za ktorú nakupujú tento tovar niektoré samosprávne kraje. „Sme odolní voči korupčnému správaniu,“ poznamenal Scholtz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie