Denník N

Nemeček porazil Lintnera. Náš hokej asi musí padnúť na dno, hovorí Handzuš

Igor Nemeček si podáva ruku s Jurajom Širokým mladším. Foto - TASR
Igor Nemeček si podáva ruku s Jurajom Širokým mladším. Foto – TASR

Aktualizované – 19:02. Za Richardom Lintnerom stála väčšina fanúšikov, proti však boli funkcionári. Prezidentom slovenského hokeja zostáva Igor Nemeček.

Richardovi Lintnerovi nestačil tím s hráčmi zlatej generácie, prepracovaný program so zmenami od mládeže po reprezentáciu ani veľká podpora verejnosti a hviezd súčasného hokeja.

V štvrtkovej voľbe nového prezidenta slovenského hokeja funkcionári uprednostnili Igora Nemčeka, ktorý na zväze pôsobí vo vysokých funkciách už od roku 1999 a zažil s ním pozvoľný pád z najvyšších priečok do priemeru.

Nemeček zväz prebral v roku 2011 a nastupoval ako nástupca a blízky človek Juraja Širokého (1998 – 2011). Získal 58 z celkového počtu 104 platných hlasov od delegátov, zatiaľ čo Lintner iba 45.

Premárnená šanca

„Rozdiel bol 13 hlasov, čo je naozaj veľmi tesné, a viete si aj sami vypočítať, o aké hlasy išlo,“ hovoril neúspešný kandidát bezprostredne po voľbe. „Ponuka, aká tu bola dnes, sa už zrejme opakovať nebude. Dá sa povedať, že v tom vidím premárnenú šancu.“

Volebný systém je nastavený tak, že zmena vedenia nie je jednoduchá. Hlasovacie právo totiž majú aj tí funkcionári, ktorí boli na svoje miesta dosadení aktuálnym vedením zväzu, čo vytvára predpoklad, že budú hlasovať v jeho prospech.

Ešte pred samotnou voľbou zástupcovia klubu z Nitry kvôli tomu predložili návrh na zmenu stanov. „Ak si niekto zvolí svojich zamestnancov, je pravdepodobné, že budú hlasovať za neho,“ odôvodňoval návrh šéf HK Nitra Miroslav Kováčik. „Keď sa na to človek logicky pozrie, vidí, že takýto postup nie je správny, neplatí to len dnes, ale aj o 10 rokov či kedykoľvek inokedy.“

Návrh na zmenu stanov sa však nepodarilo presadiť, pretože medzi delegátmi nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Išlo o znamenie, že Nemeček má pri voľbe silnú pozíciu.

Nič sa nemení

Kľúčoví sponzori hokejistov – nadnárodná spoločnosť Orange, Škoda či Heineken – po voľbe vedia, že v hokeji sa nič nemení.

Len sotva môžu hodnotiť ako pozitívny signál, že napriek nezvyčajne silnej podpore hokejovej verejnosti sa nestal predsedom obľúbený hokejista s marketingovým talentom a so solídnym rozvojovým biznisplánom, ktorý navyše na rozdiel od Širokého dynastie nemá reputačný problém.

Kľúčová generácia hokejistov okolo štyridsiatky, ktorá prichádza do veku, keď môže trénovať mládež, podnikať alebo robiť hokejových manažérov, má po voľbe pocit, že to pôjde dolu vodou.

Michal Handzuš, ktorý po rokoch v NHL odohral poslednú sezónu v Banskej Bystrici, sa obáva totálneho úpadku. „Myslím, že všetci sa zhodneme, že slovenský hokej upadá. Namiesto toho, aby sa naštartovala zmena, aby prišlo niečo nové, tak sa zvolil človek, ktorý bol pätnásť rokov na zväze v dvoch najvyšších funkciách. Tá cesta je jasná, bude to pokračovať. Slovenský hokej asi musí padnúť na dno,“ citovala bývalého reprezentanta TASR.

„Keď som bol hráč, najlepšie výkony som podával vtedy, keď som bol pod tlakom. Podarilo sa nám vyvinúť tlak na Igora Nemečeka a už len preto mala naša aktivita zmysel,“ reagoval na výsledky volieb člen Lintnerovho tímu Peter Bondra. Ten aspoň istú šancu Nemečekovi, s ktorým v minulosti ako generálny manažér reprezentácie spolupracoval, dáva. „Posledné mesiace ukázali, že to ide do pozitív. Dúfam, že to pôjde na prospech slovenského hokeja, Igor pocíti tlak a dúfam, že sa to naozaj bude hýbať správnym smerom.“

kongres SZ¼H , osobnosti slovenského hokeja Richard Zedník, Michal Handzuš

 

Podobné programy

„Predstavili sme atraktívny plán a zdá sa, že môj konkurent využil z neho veľkú časť a bude sa snažiť z neho čerpať,“ spomínal zase Lintner.

Staronový prezident bude mať na zmeny v slovenskom hokeji štyri roky a z tejto pozície bude dohliadať aj na majstrovstvá sveta, ktoré budú v Bratislave a v Košiciach v roku 2019.

Nemeček predstavoval svoj program koncom mája, zhruba týždeň po Lintnerovi, a za jeho kľúčový bod označil rozširovanie hráčskej základne a podporu mládeže. „Nie je nás na Slovensku tak veľa, aby sme si mohli dovoliť nechať stratiť akýkoľvek hokejový talent,“ hovoril vtedy.

Deti chce k hokeju prilákať celoplošnou distribúciou výstrojov a podporou úspešných mládežníckych projektov. Ako príklad spomínal hokejovú akadémiu Zdena Cígera, mládežnícky klub Žigmunda Pálffyho v Skalici, ale aj projekty slovenskej osemnástky a dvadsiatky.

Podobne ako Lintner sa vo svojom volebnom programe opieral aj o zlepšenie marketingu, užšiu spoluprácu zväzu s extraligou v tomto smere, zlepšenie hokejovej infraštruktúry a o nový zákon o športe, na ktorom, paradoxne, spolupracuje aj Lintner.

úspešný kandidát na prezidenta SZ¼H Igor Nemeèek staronový prezident

Žiadna spolupráca

„Nič nevylučujem, nikdy nehovor nikdy,“ odpovedal Nemeček po voľbe na otázku, či uvažuje o spolupráci s Lintnerovou skupinou.

Neúspešný kandidát ju vylúčil, no v športe pokračuje. „Je mi ľúto, keď vidím, ako sa nedôvera fanúšikov, verejnosti a partnerov stále stupňuje. Na hokeji mi vždy záležalo a záležať bude, preto v rámci možností budem ďalej pracovať na hokejových aktivitách, ktoré mám rozpracované, a takisto sa budem aktívne podieľať aj na príprave nového zákona o športe,“ zakončil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lintner vs. Nemeček

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie