Denník N

Bola silná a statočná, aj v tých najťažších chvíľach kráčala so vztýčenou hlavou. Rozhovor o Milade Horákovej

Milada Horáková (vpravo) s dcérou a manželom. Zdroj – Archiv bezpečnostních složek ČR
Milada Horáková (vpravo) s dcérou a manželom. Zdroj – Archiv bezpečnostních složek ČR

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila najvyššie štátne vyznamenanie Milade Horákovej in memoriam – jedinej popravenej žene v politických procesoch počas komunizmu.

Ocenenie za Miladu Horákovú prevzala Erika Mačáková z Klubu Milady Horákovej. „Schopnosť bojovať aj za tú najvyššiu cenu,“ vraví, čo je jeden z jej odkazov. Erika Mačáková je advokátka, venuje sa finančnému právu.

 

Za Miladu Horákovú preberáte štátne vyznamenanie. Prečo práve vy a čo to pre vás znamená?

Ocenenie preberám s veľkým rešpektom a vedomím, že tak konám v zastúpení dcéry Jany, ktorej toto právo ako jedinej prislúcha. Bohužiaľ, žije v Spojených štátoch amerických a z osobných dôvodov nemohla byť v tomto čase na Slovensku. Požiadala preto Klub Dr. Milady Horákovej, aby v jej mene ocenenie prevzal.

Znamená to, že ste stále v kontakte s Janou Kánskou?

Samozrejme, klub s ňou v kontakte je. Tým, že žije v cudzine, často sa osoby a inštitúcie, ktoré v súvislosti s Miladou Horákovou niečo organizujú alebo niečo chcú, obracajú práve na klub. Ten vlastne pôsobí ako taký prostredník, ale, samozrejme, to nie je jediné jeho poslanie.

Čo je teda zmyslom Klubu Dr. Milady Horákovej?

Pripomínať si odkaz a uchovávať hodnoty, ktoré Milada Horáková sama obhajovala. Myšlienkovo nadväzovala na Tomáša Garrigua Masaryka a Edvarda Beneša, teda na prvorepublikovú demokratickú tradíciu. Organizujeme prednášky, pripomíname výročia, tlačíme knihy a vydávame časopis Masarykův lid. V januári 2020 budeme oslavovať 30 rokov od jeho založenia. Klub zakladali v čase Nežnej revolúcie bývalí kolegovia Milady Horákovej.

Ste právnička, rovnako ako bola aj Milada Horáková. Je vaše vzdelanie, profesia to, čo vás spojilo? Je to dôvod, pre ktorý ste sa začali venovať jej odkazu a stali ste sa členkou klubu?

Vôbec nie. Impulzom pre činnosť v klube bol môj dedko, ktorý bol rovnako politickým väzňom. V roku 1959 bol odsúdený za rozvracanie republiky. Pôvodne to vyzeralo hrozivo, v odvolacom konaní dostal podmienku. Nechcel odovzdať svoje pozemky do družstva a navádzal na to aj ostatných roľníkov. Okrem toho, v 30. rokoch žil v Kanade, tak sa súdruhovia báli, či neodkukal výhody slobodnej spoločnosti. Bola to najmä babička, ktorá nám vnúčatám hovorila o tom všadeprítomnom strachu, s ktorým museli žiť.

Klub nechal Milade Horákovej postaviť pomník, pretože sa ani nevie, kde bol rozviaty jej popol. Chodia k nemu ľudia? 

Zrejme máte na mysli symbolický hrob na Vyšehradskom cintoríne. Ten síce nie je miestom jej posledného odpočinku, ale je určite miestom, kde sa ľudia schádzajú. Klub na tomto mieste každý rok v predvečer popravy organizuje aj pietnu spomienku, ktorá už má zavedenú tradíciu a veľmi dôstojný charakter. Hrob teda určite svoj význam má. Vždy, keď k nemu ideme, nájdeme na ňom sviečku alebo kyticu.

Milada Horáková

  • narodila sa 25. decembra 1901;
  • po štúdiu na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej pracovala v Ústrednom sociálnom úrade hlavného mesta Prahy;
  • pôsobila aj v ženskom hnutí;
  • v roku 1929 vstúpila do národnej socialistickej strany;
  • v roku 1939 sa spolu s manželom zapojila do protinacistického odboja;
  • v auguste 1940 ich zatklo gestapo, až do konca vojny boli väznení;
  • po vojne sa stala poslankyňou v národnom zhromaždení, viedla aj Radu československých žien;
  • po prevzatí moci komunistami v roku 1948 sa na protest vzdala poslaneckého mandátu;
  • pracovala ako radová referentka na Ústrednom národnom výbore v Prahe;
  • v septembri 1949 ju zatkli a 8. júna 1950 odsúdili vo vykonštruovanom monsterprocese za vlastizradu a špionáž na trest smrti;
  • popravili ju 27. júna 1950;

Milada Horáková bola väznená nacistami aj komunistami, ktorí ju napokon popravili. Aká vlastne bola?

Bola silná a statočná. Keď si prejdete fakty z jej života, prežila v ňom veľa ťažkých rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie