Denník N

Cynické gestá skeptického ekológa Bjørna Lomborga

Varovanie od aktivistov Greenpeace pred klimatickou konferenciou OSN v roku 2019. Ilustračné foto - TASR/AP
Varovanie od aktivistov Greenpeace pred klimatickou konferenciou OSN v roku 2019. Ilustračné foto – TASR/AP

Lomborgov think-tank produkuje štúdie obhajujúce produkciu fosílnych palív, namierené proti znižovaniu emisií a zavádzaniu technológií na báze obnoviteľných zdrojov.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Roku 2001 vyvolala rozruch kniha politológa a profesora štatistiky na kodanskej univerzite Bjørna Lomborga Skeptický ekológ. Lomborg v nej popieral, že by zhoršovanie stavu životného prostredia bolo vážne a rizikové. Od bývalého člena Greenpeace to boli šokujúce tvrdenia, ktoré vyvolali vlnu kritiky a búrlivé reakcie expertov i ekologických aktivistov.

Lomborg analyzoval množstvo štatistických údajov, ktoré ukazujú, že vo všeobecnosti sa kvalita života stále zvyšuje, chudoba vykazuje znižujúci trend a ochrana životného prostredia sa zlepšuje. Potiaľ by to bolo v poriadku. Problémovou však bola manipulatívna interpretácia týchto štatistík a nekorektné závery smerujúce k odmietaniu toho, že by situácia v súvislosti s globálnym otepľovaním a klimatickými zmenami bola naozaj vážna.

Neskôr napísal Lomborg ďalšiu knihu: Schlaďte hlavy. Lomborg priznáva, že čoraz teplejšie letá zaťažujú organizmus, no zároveň tvrdí, že zimné obdobie je omnoho nebezpečnejšie, pretože podľa štatistík v Európe na dôsledky zimy každoročne zomiera sedemkrát viac ľudí než na dôsledky horúčav. Tvrdí ešte, že na zväčšujúce sa horúčavy dokážeme čoraz lepšie reagovať, napríklad aj vďaka klimatizácii. Lomborg síce neodmieta hľadanie nových energetických zdrojov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie