Denník N

Meňte veci pomaly, nie radikálne. Malé zmeny nebolia, radí japonská filozofia kaizen

Pozvoľné kroky majú potenciál doviesť človeka k veľkej zmene. Ilustračné foto – Unsplash/Chris Lawton
Pozvoľné kroky majú potenciál doviesť človeka k veľkej zmene. Ilustračné foto – Unsplash/Chris Lawton

Je jedno, či chce človek v novom roku začať čítať knihy, schudnúť, zbaviť sa závislosti alebo sa naučiť cudzí jazyk. Podľa japonskej filozofie kaizen má byť akákoľvek zmena plynulá a postupovať po malých krokoch – netreba sa snažiť prestať fajčiť hneď, stačí si odoprieť zatiaľ len jednu cigaretu. Jedine tak sa podľa kaizenu môže človek zmeniť natrvalo.

Za psychologičkou Lindou Maruščákovou prišiel klient s tým, že potrebuje pomôcť so stresom v práci. Postupne si rozobrali jednotlivé časti dňa a zistili, že muž do kancelárie už ráno prichádzal v strese, a to preto, že mali so ženou rozdelené úlohy – zatiaľ čo ona dieťa zo škôlky vyzdvihovala, otec ho mal za úlohu ráno vypraviť a do škôlky doviesť.

„Dcére – ako väčšine detí – trvalo obliekanie dlho, musel ju stále poháňať, preto si ani nestihol vypiť kávu. Do škôlky potom išli popri hlavnej ceste, kde bolo ráno plno áut, čo je samo o sebe stresujúce. Do práce dorazil zničený a nestíhal,“ opisuje psychologička.

Navrhla mu zmeniť dve malé veci – vstať o desať minút skôr a ísť do škôlky o niečo dlhšou, ale pokojnejšou cestou cez park. Muž prišiel ďalší raz prekvapený. „Neveril, že taká drobnosť toho toľko zmení,“ spomína terapeutka.

„Vďaka skoršiemu vstávaniu mal čas vypiť si kávu a prechádzka parkom, kde sa s dcérou rozprával o veveričkách, znamenala úplne iný štart dňa, ako mal predtým. Do kancelárie prišiel pokojný a v dobrej nálade a deň sa mu hneď začal lepšie.“

Psychologička Maruščáková pre svojho klienta zvolila prístup kaizen. Japonskú filozofiu, ktorá namiesto revolučných a nárazových veľkých zmien vyznáva malé, ale konštantné krôčiky. Zmena, ktorá postupuje pomaly, ale neustále, má podľa kaizenu omnoho väčšiu šancu zostať trvalou.

„Vyzerá to ako jednoduchý krok – vstať skôr alebo si vychutnať čaj pri pohľade z okna, ale podvedome nás to upokojí a postupne naučí, ako riadiť svoje emócie a nenechávať sa ovládať vonkajšími okolnosťami,“ vysvetľuje Linda Maruščáková.

Malá zmena nebolí

Metóda kaizen je založená na tom, že všetko môže byť vždy o niečo lepšie, a nič nie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie