Denník N

Vyznamenaná vedkyňa Pastoreková: Príchod vedcov zo sveta je u nás často až dehonestujúci

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pozná osobne všetkých troch nobelistov za medicínu z minulého roka, lebo pracuje na rovnakej výskumnej téme. Silvia Pastoreková sa venuje výskumu liečby rakoviny.

Silvia Pastoreková je vedúca vedecká pracovníčka Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Je spoluobjaviteľkou nádorového biomarkera CA9, spoluautorkou medzinárodných patentov na jeho využitie v onkologickej diagnostike a terapii a prezidentkou Medzinárodnej spoločnosti pre nádorový metabolizmus. Slovenská vedkyňa spoluobjavila enzým, ktorý prispieva k metastázovaniu nádorových buniek.

Aké to bolo, keď ste sa dozvedeli, že dostanete štátne vyznamenanie? 

Bolo to veľké prekvapenie, lebo človek nikdy takéto ocenenie neočakáva. Veď na Slovensku je mnoho iných ľudí, ktorí pre túto krajinu robia veľa dobrého. Veľmi ma to potešilo, lebo je to výnimočná pocta. Nedostane sa každému.

Prečo si prezidentka vybrala vás? 

Ťažko povedať. Pravdepodobne je to ocenenie za moju prácu v prospech Slovenska. Vyznávam klasické hodnoty, ako sú vlastenectvo v tom najlepšom slova zmysle, poctivá práca, otvorený vzťah k ľuďom, prajnosť. Počas celého života som sa snažila robiť všetko najlepšie, ako som vedela, a to asi zavážilo.

Ako prvú vec ste povedali vlastenectvo, čo pre vás znamená? 

Znamená to, že chcem byť užitočná pre krajinu, v ktorej žijem, že tú krajinu mám nadovšetko rada, že ju vnímam ako najdôležitejšie miesto na svete. Máme množstvo krajanov, ktorí sú veľmi úspešní v zahraničí, vďaka čomu sa objavuje meno Slovenska vo svete. Ale treba, aby tvoriví ľudia ostali aj doma, aby Slovensko zveľaďovali, aby pre mladých ľudí vytvárali lepšie podmienky pre život a uplatnenie, nech nám neodchádzajú preč.

Práve mnoho vedcov odchádza do zahraničia. Hovoria, že aj preto, že tam majú lepšie podmienky. Vy ste nezvažovali, že odídete? 

Ale áno. Každý vedec s dobrými výsledkami má možnosť pracovať v zahraničí a mnohí tam nakoniec aj zostanú. Aj my sme to s mojím manželom, samozrejme, zvažovali. Keď sme ešte boli mladí, dostali sme počas jeho vedeckého pobytu vo Veľkej Británii veľmi dobrú ponuku, ale nakoniec prevážilo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské vyznamenania

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie