Denník N

Zachrániť ju chceli aj Einstein a Churchill. Popravenú Miladu Horákovú vyznamenali in memoriam

Väzobná fotografia Milady Horákovej. Zdroj – Archiv bezpečnostních složek ČR
Väzobná fotografia Milady Horákovej. Zdroj – Archiv bezpečnostních složek ČR

Česká právnička a politička sa po roku 1989 stala jedným zo symbolov protikomunistického odboja a odporu. Príbeh statočnej ženy, ktorú väznili nacisti aj komunisti, ožíva vďaka prezidentke Zuzane Čaputovej. Miladu Horákovú ocenila in memoriam.

„Idem s hlavou vztýčenou – musí sa vedieť aj prehrávať. To nie je hanba. Ani nepriateľ nestratí úctu, ak je pravdivý a čestný. V boji sa padá, a čo je život iného ako boj. Buďte zdraví! Som len a len Vaša,“ napísala niekoľko hodín pred popravou česká právnička a politička Milada Horáková. Mala vtedy 48 rokov.

Listy venovala svojim blízkym. Komunisti im ich nedali.

Jej dcéra, Jana Kánská si ich prevzala až po štyridsiatich rokoch. Bolo to v roku 1990, po páde komunistického režimu. O rok neskôr dostala Milada Horáková najvyššie štátne vyznamenie Rad Tomáša Garrigua Masaryka in memoriam.

Dnes dostáva vyznamenanie opäť. Tentoraz Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam za zásluhy o Slovenskú republiku, najmä za rozvoj a ochranu demokracie, ľudských práv a slobôd – z rúk prvej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej ocenenie prebrala Erika Mačáková, ktorá je členkou Klubu dr. Milady Horákovej.

Dcéra Milady Horákovej, Jana Kánská totiž žije v USA a nemohla z osobných dôvodov pricestovať na Slovensko.

Väznená už nacistami: Život ma otĺkal

Nedožila sa ani len päťdesiatky. „Žila som život plný, skutočný život, ktorý nestál, nezahníval, ale prudko tiekol. Niekedy ma otĺkal a poznala som jeho tvrdosť a ťažkosti, ale inokedy ma zas hladkal a smial sa slnkom,“ napísala v listoch na rozlúčku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie