Denník N

Danko: Pokiaľ by SNS vypadla z parlamentu, nemal by som silu zostať v politike

Šéf parlamentu Andrej Danko z SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf parlamentu Andrej Danko z SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS má na pesimizmus dosť dôvodov. Na kandidátku neprilákal žiadne výrazné meno, o antisystémového voliča ho oberá Kotleba s Harabinom, v sociálnych témach je silný Smer.

Sú to dva rozhovory, ktoré delí len niečo viac než rok. Koncom októbra 2018 hovoril predseda SNS a parlamentu Andrej Danko v Novom Čase o tom, že túži byť ako Viktor Orbán v Maďarsku a Jaroslaw Kaczynski v Poľsku. Teda dvaja lídri strán, ktorí opakovane dokázali vyhrať voľby s takou prevahou, že zostavili vládu bez koaličných partnerov.

Danko rečnil, že do parlamentných volieb 2020 chce ísť s „tvrdým programom toho, že sa tu urobí poriadok“. „Viktor Orbán aj Jaroslaw Kaczynski sú šikovní, múdri ľudia, obhajujúci záujmy svojich štátov. Program v roku 2020 bude podobný Právu a spravodlivosti v Poľsku a Orbánovmu Fideszu,“ hovoril.

Je január 2020. Dva mesiace pred voľbami SNS svoj program stále nezverejnila a Danko hovorí o možnom konci v politike.

Pre agentúru SITA povedal, že pokiaľ by sa SNS nedostala do parlamentu, nenašiel by už „vnútornú silu“ ďalej sa angažovať. Spomenul aj svoj zdravotný stav – Danko ešte v apríli 2016, teda krátko po voľbách, v ktorých vrátil Slovenskú národnú stranu do parlamentnej politiky, absolvoval náročnú operáciu žalúdka.

„Po tom všetkom, čo som urobil pre živnostníkov, dôchodcov, podnikateľov, by som už nenašiel vnútornú silu bojovať bez tretiny žalúdka, s nervami a vypätím za vojakov či učiteľov,“ priblížil pre agentúru SITA.

Zároveň však dodal, že sa ešte pokúsi o udržanie v parlamente zabojovať. „Som presvedčený, že SNS urobila toľko, aby tých 150-tisíc hlasov, ktoré sú potrebné na udržanie v parlamente, získala. Verím, že ľudia nebudú hodnotiť, kto im čo ponúka, ale kto im čo dal,“ dodal Danko.

Prekvapivo porazenecký

Takéto vyhlásenia politikov sú pomerne nezvyčajné, zvlášť v čase volebnej kampane. Volební lídri pred voľbami skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

SNS

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie