Denník N

Rakúsko čaká prvá vláda so zelenými, jej ministerka spravodlivosti ako dieťa ušla pred vojnou z Bosny

Budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz a vicekancelár Werner Kogler po uzavretí koaličnej dohody. Vpravo nominantka na ministerku spravodlivosti Alma Zadič. Foto - TASR/AP, Facebook/A. Z.
Budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz a vicekancelár Werner Kogler po uzavretí koaličnej dohody. Vpravo nominantka na ministerku spravodlivosti Alma Zadič. Foto – TASR/AP, Facebook/A. Z.

Je možné chrániť zároveň hranice aj klímu, hovorí staronový 33-ročný kancelár Sebastian Kurz o novej rakúskej vláde.

Nový rok v Rakúsku sa začal správou o historicky nevídanej koalícii konzervatívcov so zelenými.

Po dlhých a náročných siedmich týždňoch rokovaní sa víťaz minuloročných parlamentných volieb Sebastian Kurz a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) dohodol na vládnej koalícii so šéfom Zelených Wernerom Koglerom.

Denník Kurier to nazval experimentom, podľa rakúskych analytikov ide o zaujímavý projekt, ktorý môže ľahko stroskotať, ale aj skončiť úspešne.

„Ak to porovnáme s predchádzajúcou vládou, vládny tím vyzerá celkom profesionálne,“ zhodnotil vznikajúcu rakúsku vládu pre Denník N riaditeľ Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické štúdiá Mario Holzner.

Netradičné spojenie zelených s konzervatívcami privítali aj v EÚ. „Potešilo nás mať v Európskej rade znovu Sebastiana Kurza, ktorý povedie vôbec prvú európsku koalíciu s ľudovcami a zelenými,“ napísal na Twitteri írsky premiér Leo Varadkar.

Kurz sa po niekoľkomesačnej prestávke znovu vráti na post rakúskeho kancelára po tom, ako jeho vláda padla minulý rok v máji po afére jeho koaličného partnera Heinza-Christiana Stracheho. Líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska na škandalóznom videu z Ibizy sľuboval kšefty pre údajného ruského oligarchu.

Po krátkom pôsobení úradníckej vlády sudkyne Brigitte Bierleinovej sa tak Kurz znovu vracia do sídla kancelára na viedenskom námestí Ballhausplatz. Rakúska ľudová strana vyhrala predčasné voľby v septembri presvedčivo s 37,5 %, Zelení vyskočili na 13,9 %.

Novú vládu by mohol vymenovať rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (sám bývalý šéf Zelených) už budúci týždeň v pondelok, vo štvrtok popoludní predstaví nová koalícia svoj program.

Vláda by mala mať prvý raz viac žien ako mužov a medzi nimi aj bývalú utečenku z Bosny na poste ministerky spravodlivosti. Rovnako ministerstvo obrany povedie žena – Klaudia Tannerová, ktorá donedávna viedla regionálny poľnohospodársky spolok.

Nezvyčajná rakúska dvojica

Rakúsko tak bude viesť nezvyčajný tandem – mladý 33-ročný kancelár Sebastian Kurz, ktorý pretvoril ľudovcov na svoj obraz, a 58-ročný líder Strany zelených Werner Kogler

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sebastian Kurz

Svet

Teraz najčítanejšie