Denník N

Bojovník proti nacistom Martin Janec zomrel len tri dni pred vyznamenaním od prezidentky

Martin Janec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Janec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bol priekopníkom v československej detskej chirurgii. Menej sa však vie o tom, že uznávaný lekár Martin Janec sa už v roku 1939 zapojil do protifašistického odboja v demokratickej odbojovej skupine Obrana národa a neskôr ako mladý medik v Povstaní sprevádzal generálov Goliana a Viesta.

„Boli sme štyria bratia, vychovaní sme boli v Brezovej pod Bradlom v láske k vlasti, v Štefánikovom duchu,“ spomínal profesor Martin Janec, ktorý bol iba o tri roky mladší ako Československá republika. Narodil sa v roku 1921 a k svojej krajine mal mimoriadne silný vzťah.

Už po rozbití Československa Hitlerom a neskoršom vypuknutí vojny sa ako 18-ročný chlapec zapojil do protifašistického odboja.

„Tridsiaty deviaty rok bol pre nás veľmi tragický. Žili sme vtedy v Bratislave na Tehelnom poli a keď Čechov vyháňali do protektorátu, zo Slovenského štátu sa muselo vysťahovať obrovské množstvo našich susedov a priateľov. Z Robotníckej ulice smerom na Českú bol vtedy jeden veľký plot. A na tom plote bolo napísané – Čech, luterán a Žid, to je jeden hyd. A toto vám hovorím preto, aby ste videli dobu, v akej sme žili a v akej sme boli odhodlaní čo najviac pomáhať,“ spomínal.

Len krátko na to založili v protektoráte i na Slovensku československí dôstojníci prvú demokratickú odbojovú organizáciu Obrana národa. Do jej činnosti sa zapojil aj mladý Martin s celou svojou rodinou. Ich úloha bola jasná – pomáhať prenasledovaným.

Úkryt pre dôstojníkov z protektorátu

„Bola to ilegálna organizácia na podporu ľudí, ktorí boli prenasledovaní v protektoráte. Veľa sa ich dostalo na Slovensko. Niektorí sa tu skryli a niektorí išli ďalej, až do Juhoslávie. Bola to vopred organizovaná cesta a my sme boli určitou zložkou na tejto ceste,“ hovoril Martin Janec.

Obrana národa organizovala prechody československých dôstojníkov, z ktorých sa malo po príchode takzvanou balkánskou cestou vo Francúzsku tvoriť zahraničné československé vojsko. A to neskôr malo zohrať úlohu v protihitlerovskom boji.

Z Československa sa vďaka tejto organizácii dostali von stovky budúcich bojovníkov, medzi najznámejších z nich patrili neskorší generál Milan Píka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie