Denník N

Bol mocnejší ako prezident. Američania zabili iránskeho generála, ktorý mal vplyv na celý región

Kásema Solejmáního zabili Američania v Bagdade. Foto - TASR/AP
Kásema Solejmáního zabili Američania v Bagdade. Foto – TASR/AP

Útok nariadil Donald Trump krátko po napadnutí americkej ambasády v Iraku. 

Kásem Solejmání o sebe hovoril, že je vojak, no bol niečo viac. Mal obrovský vplyv nielen v Iráne, ale aj v celom regióne.

„Hazardér Donald Trump, hovorím ti, vedz, že sme k tebe blízko na mieste, kde ani netušíš. Ty začneš vojnu, ale my ju ukončíme,“ povedal v roku 2018 podľa Guardianu.

Tento sľub sa poprednému iránskemu generálovi nesplní. V piatok v ranných hodinách ho zabili americké rakety na letisku v irackom Bagdade.

Kásem Solejmání (62) bol jedným z najvplyvnejším ľudí v Iráne, ale vzhľadom na svoju činnosť aj v iných štátoch Blízkeho východu. Vyše 20 rokov viedol jednotky Kuds Iránskych revolučných gárd. Ide o externé krídlo organizácie, ktoré operuje mimo Iránu: najmä v Iraku, Libanone, Sýrii či Jemene.

Okrem toho mal aj veľmi blízko k najvyššiemu duchovnému lídrovi Iránu ajatolláhovi Alímu Chámeneímu.

Vzhľadom na to sa často spomína ako druhý najmocnejší človek v krajine.

„Bol dôležitejší ako prezident. Mal slovo vo všetkých frakciách Iránu, mal priamy vzťah k najvyššiemu lídrovi a viedol iránsku politiku v regióne,“ povedala pre Guardian analytička Dina Esfandiary.

Atentát naňho tak má veľký vplyv na celý región a otázka je, ako Irán odpovie. „Kľúčová otázka teraz znie: ako Irán zareaguje? V posledných mesiacoch uskutočnil útoky, ktoré vyzerali, že majú za cieľ zastrašiť Spojené štáty a ich spojencov, ale nie vyprovokovať regulárnu vojnu,“ napísal analytik CNN Peter Bergen.

Fotka zverejnená irackom vládou ukazuje horiace vozidlo na letisku v Bagdade. Foto – TASR/AP

Vo vojne s Irakom

Solejmání sa narodil v roku 1957 v chudobnej farmárskej rodine na iránskom vidieku. Pridal sa k revolúcii ajatolláha Chomejního, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha Rezáa Pahlavího.

V roku 1981 sa zapojil do osemročnej vojny Iránu s Irakom Saddáma Husajna. Vtedy si vyslúžil slávu, keď jeho jednotky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie